Berghuis

De directie van Feyenoord heeft publiekelijk afstand genomen van een opmerkelijke steunbetuiging uit eigen kring aan het adres van Steven Berghuis, die komend seizoen voor aartsrivaal Ajax speelt. De Rotterdamse club kwam op sociale media met het volgende statement: ‘Iedereen bij Feyenoord distantieert zich nadrukkelijk van de bemoedigende en opbeurende uitlatingen, zoals het spandoek gericht aan Steven Berghuis, en roept op hiermee te stoppen.’ Op het bewuste ‘Veel succes in Amsterdam’-banier staan vier namen onder elkaar. De eerste drie zijn Wim Jansen, Arnold Scholten en Ruud Geels, drie Feyenoorders die eerder de oversteek naar Ajax waagden, met een positief vinkje achter hun naam. Daaronder staat Steven Berghuis, maar dan zonder vinkje.

De bedoelingen van de makers zijn duidelijk: wat hen betreft is het Berghuis, net als Jansen, Scholten en Geels, van harte gegund om naar Ajax te gaan en daar wringt hem in 010 de schoen, in dit geval de Nike Mercurial Vapor XIII Elite, waarmee de rechtsbuiten het afgelopen seizoen 19 goals scoorde en 13 assists op zijn naam schreef. Een woordvoerder van de roemruchte club uit Rotterdam-Zuid noemt het spandoek ‘walgelijk’ en hij is blij dat Feyenoord er min of meer officieel afstand van heeft genomen. ‘We zijn uiteraard onmiddellijk in actie gekomen en hebben met gebruikmaking van onze contacten in de kringen van onze supporters gezocht naar de daders. Degenen die dit op hun geweten hebben kunnen de nodige repercussies verwachten. Dit is wat ons betreft een totaal verkeerd signaal naar de rest van onze supporters, van wie het rood-witte-hart jankt. Berghuis is een vieze vuile verrader, een NSB’er van het ergste soort, een matennaaier eerste klas, een linkmiegel en als hij al een hart had, dan zou het gekookt op zijn rug moeten hangen en dan zo laag dat de honden erbij kunnen. Dat denken we hier van die lamzak, met zijn boterklokkie van de Albert Cuyp. Zo’n krokekoker wens je geen succes en zeker niet in 020. Grote muil, dikke lip, ja toch, niet dan?’

De speler in kwestie wilde niet nader op de zaak ingaan en verwees naar een eerdere verklaring, waarin hij onder meer het volgende liet weten: ‘Ik ben 29 jaar en het was bekend dat ik graag nog een stap wilde maken. Belangrijk daarbij is dat ik mezelf sportief verder wil ontwikkelen, door te mogelijkheid om te kunnen spelen in de Champions League en zo in beeld te blijven bij Oranje.’ De woordvoerder van Feyenoord is ondanks al het chagrijn zijn Rotterdamse humor nog niet geheel verloren: ‘Als hij zich zonodig wil ontwikkelen, dan gaat hij maar naar de fotograaf. Ik weet er wel eentje voor hem, Judas de Haan aan de Olijfberg. Nummer 020, drie keer bellen, ha ha ha.’

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.