Bondscoach

Oei. Henk ten Cate heeft aan De Telegraaf laten weten niet beschikbaar te zijn om bondscoach van het Nederlands elftal te worden. De krant had een stevige lobby gevoerd voor deze man, die tussen 2000 en 2018 actief was geweest bij zes verschillende clubs in Dubai, Qatar, China, Abu Dhabi en Saoedie-Arabië en daarmee in de competitie om de meeste afkoopsommen definitief afstand had genomen van zijn collega Aad de Mos. Voor deze twee voetbaltrainers, die als ze in de rust van een wedstrijd een goed aanbod van de tegenstander krijgen, zonder enige gewetenswroeging meteen van werkgever ruilen, is het Moszkowicz-adjectief ‘louche’ uitgevonden. (Zie ook: ‘bluf’ en ‘kapsones’.)

Henkie Capone was in 2017 naar eigen zeggen zeer ver gevorderd met Hans van Breukelen, die toen technisch directeur was bij de KNVB en hem de toezegging zou hebben gedaan dat hij de nieuwe bondscoach zou worden. De keuze viel toch op Dick Advocaat en nu eist de ziedende zandhaas excuses van de bond vanwege, jawel: karaktermoord. Zegt de man die er uit ziet als een tweedehands zakkenroller op het Waterlooplein (‘Psst, klokkie kopen?’) en zich nu wentelt in zelfbeklag, wat precies de gestolde emulsie is waaruit deze geparfumeerde oliebol zijn talloos vele miljoenen heeft kunnen vergaren. Het lag nooit aan hem als hij na drie wedstrijden alweer ontslagen werd. Terwijl iedereen weet dat het woord van Hans van Breukelen net zo veel waard is als de Strijdkreet van het Leger des Heils bij de laatste ronde in het café: je koopt er niets voor, behalve de vage illusie van een goed gevoel. Een vette paling in een emmer met verse snot, veel gladder ga je het niet krijgen.

Nee, het wordt dus Louis van Gaal. Sterker nog: hij is zelfs al begonnen, met zijn goedkope sneer richting het ‘veredeld stelletje sterren’ bij het uitzwaaien van de Oranje Leeuwinnen. Jill Roord was zo te zien de enige die hierbij (terecht) haar vraagtekens stelde, hulde, voor de rest ligt half Nederland alweer in katzwijm. Het is allemaal ook zo voorspelbaar: Danny Blind, Andries Jonker en Frans Hoek als ja-knikkende knipmessen in de staf en gaat u er maar van uit dat Jack van Gelder de nieuwe perschef wordt omdat slaafse kritiekloosheid de staande norm is in de tempel van Oranje. Slijm zijt gij en tot slijm zult gij wederkeren. Knielt allen neer, in de naam van de vader, de zoon en de heilige Louis, amen. Voorwaar, voorwaar, ik zeg u: hij is waarlijk opgestaan.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.