Overheid

Marcus Bakker was namens de Communistische Partij Nederland van 1963 tot 1982 lid van de Tweede Kamer, waar vanwege zijn parlementaire kwaliteiten en bloemrijke taalgebruik een zaal naar hem is vernoemd. Een van zijn meest befaamde one liners ging in 1977 over de keuze voor KVP’er Gerrit Brokx: ‘Nou zijn er veertien miljoen Nederlanders, en laten ze nou net deze staatssecretaris maken.’ Intussen zijn we met een paar miljoen meer, maar nog steeds perfect in staat om exact de verkeerde personen op vitale functies te benoemen. Neem nou zo’n Ferdinand Grapperhaus, onze hoogste man op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wat we zien is een pitbull zonder pit, een wijkagent zonder wijk, een padvinder zonder pad, een koevoet zonder koe. Bassie zoekt Adriaan.

De drugsbazen lachen zich viermaal het schompes om deze tragische clown, die bij de aanslag op Peter R. de Vries zijn emoties in ferme bewoordingen uitte (‘U merkt dat ik er boos van word’) na op de treurbuis bij Humberto Tan zijn laatste restje geloofwaardigheid te hebben weggezongen (‘Zeg mondkapje waar ga je henen’). We worden geregeerd door overjarige kneuzen als Ankie Schwarzkopf-Kukident, bij elkaar gehouden door paarlemoer en puikjuweel, en Mona Keijzer, bij wie ik altijd bang ben dat ze spontaan in ‘One Way Wind’ van The Cats gaat uitbarsten. Samen met hun collega’s richten ze een spoor van vernieling aan. Ze kunnen niks, behalve burgers alsmaar dieper in de ellende duwen: de mensen in Groningen die hun huizen zien wegzakken, de slachtoffers van het toeslagenschandaal die hun levens verwoest zien worden en de omwonenden van Tata Steel die de kanker kunnen krijgen, terwijl ze onder de bezielende leiding van Hugo de Jonge het land vrolijk een vierde golf in laten hoesten, want: ‘Dansen met Janssen’. En dan vinden we het gek dat Willem Engel een dansleraar is.

Henk Bleker, de ploertendoder van het CDA, pleegde als staatssecretaris jarenlang keihard valsheid in geschrifte om de pulsvisserij voor Nederland te behouden. Sharon Dijksma, zijn opvolgster, ging onverdroten door met de fraude en kreeg de burgemeestersketen van Utrecht omgehangen. De hoogste ambtenaar op het departement, die het parlement en de bewindslieden bewust en stelselmatig om de tuin had geleid, is weggepromoveerd tot permanent vertegenwoordiger voor Nederland bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, standplaats Rome. Zo wordt slecht gedrag van overheidswege beloond. En wij maken ons druk om een nieuwe bondscoach voor het Nederlandse voetbalelftal.

(July 11, 2021)

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.