Satire

Nico-Jan Hoogma speelde tussen 1992 en 2004 bijna 400 wedstrijden voor FC Twente en HSV, toen nog een topper in de Bundesliga. Sinds 2018 is hij directeur topvoetbal van de KNVB en in die functie is hij de afgelopen dagen herhaaldelijk afgezeken door René van der Gijp, Johan Derksen, Valentijn Driessen en Hugo Borst. Dan hebben we het dus respectievelijk over een schijtlollige dorpsidioot die vooral om zichzelf lacht, een seniele zeiksnor van het niveau SV Meppen, een ranzige rioolridder uit de kelder van de Telegraaf en een pseudo-poëtische aansteller die niemand begrijpt. U begrijpt hopelijk wel dat mijn woordkeus satirisch bedoeld is, want dat is de enige taal die deze heren begrijpen, maar dat neemt niet weg dat hun kritiek serieus was: de KNVB wordt bestuurd door een provinciaal sukkeltje van een hoog Cambuur- en Heracles-gehalte, en daarom was Louis van Gaal als opvolger van Ronald Koeman te hoog gegrepen.

En dat terwijl ze ‘in de provincie’ wel wat anders aan hun hoofd hebben: de transfer van Robin Pröpper, de aanvoerder van Heracles, die naar FC Twente gaat. De switch die Steven Berghuis van Feyenoord naar Ajax maakt, is een simpel bruggetje vergeleken met de gapende kloof tussen de twee ravijnen in het Twentse landschap. Supporters van Heracles schelden hun ex-captain uit voor NSB’er en landverrader, wat in feite op hetzelfde neerkomt, en ze beloven hem weinig goeds voor de derby op 5 november. Eerlijk gezegd word ik er als fan van FC Twente niet heel warm van. Robin Pröpper is een aardige voetballer, geen bijzondere topper. Heracles kan prima verder zonder hem, met zo’n bijzondere trainer komt er ongetwijfeld een adequate vervanger op zijn plaats. Alleen: als ik moest kiezen tussen dat irritante rukplastic van het Erve Asito en die perfecte grasmat van de Beugel Bunker, dan wist ik het wel. En dat is geen satire.

(July 4, 2021)

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.