Heksen

Zaki Anwari was zestien jaar toen hij werd geselecteerd voor het Afghaanse voetbalteam in zijn leeftijdscategorie. Net als alle jonge voetballers over de hele wereld droomde hij van een mooie carrière, met volle stadions en een goed salaris. Vorige week werd hij, intussen negentien jaar, dood aangetroffen in Qatar. Hij had de vlucht in de Boeing C-17 van het Amerikaanse leger, waarmee hij de luchthaven van Kabul was ontvlucht, niet overleefd. De barre omstandigheden in de wielkist, waarin hij zich had verschanst, op weg naar een beter leven, waren hem fataal geworden.

Zaki Anwari is niet de enige Afghaan die zijn doodsangst voor de Taliban met zijn leven heeft moeten bekopen. En zijn landgenoten die het wél gered hebben, hebben dat niet allemaal aan de hulp van Nederland te danken. Ons land is lelijk te kort geschoten in de organisatie van de evacuatie en dat is de schuld van drie bewindspersonen, die hun taak schromelijk hebben onderschat c.q. laten liggen: Eucalypta Kaag, Malafida Bijleveld en Ammonia Broekers-Knol. Zij zijn de heksen die door digitale hocuspocus, ambtelijke wichelarij en electorale koudwatervrees voor azijnrechtse klopgeesten kabouterlijk prutswerk hebben geleverd. Het ontbrak er nog maar aan dat ze Prins Bernhard gevraagd hebben om op de Harskamp een benefietconcert te regelen met gratis optredens van Nederlandse acts. Het heeft alle kenmerken van een duivels complot: ze parkeerden hun bezemstelen onder het nest van vleermuizen, pulkten aan het pus in de steenpuisten op hun kin, rochelden een fluim van zwavelzuur en salpeter, gaven hun bunzing een tongzoen en gingen over tot de orde van de dag. Het zijn maar Afghanen.

Zaki Anwari speelde een kansloze wedstrijd tegen de K3 van Buchenwald.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.