Kamelendrijvers

Het was een opmerkelijk moment tijdens de wielertijdrit voor mannen in Tokyo. Nikias Arndt was namens Duitsland bezig om op twee renners voor hem in te lopen, toen hij door zijn coach Patrick Moster werd aangemoedigd met de woorden: ‘Haal die kamelendrijvers in!’ Daarbij ging het om Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en Azzedine Lagab uit Algerije, waarop de Duitse wielerbond hem naar huis heeft gestuurd met een schriftelijke waarschuwing, een salarisverlaging en een tijdelijke schorsing. Hoewel de coach intussen zijn excuses heeft aangeboden liet het Duits Olympisch Comité weten dat ‘zijn gedrag totaal niet past in onze olympische waarden van fairplay, respect en tolerantie’. Toch wordt Moster niet ontslagen, want in de 21 jaar dat hij al in dienst is bij de Duitse wielerbond had hij nog nooit een dergelijke overtreding begaan. (Waarbij moet worden aangetekend dat hij in al die 21 jaar ook nog nooit in een Olympische tijdrit zal zijn geconfronteerd met het feit dat één van zijn pupillen op het punt stond zowel een Eritreeër als een Algerijn in te halen.)

Intussen zijn bij het IOC diverse protesten tegen de sanctie ingediend. Zo lieten de ambassadeurs van Eritrea en Algerije weten dat er wat hen betreft wel wat harder tegen de Duitse coach opgetreden had mogen worden: ‘In onze culturen zijn kamelen algemeen gewaardeerde dragers van fairplay, respect en tolerantie. De kameel is een ware zegening voor de mens, de bedoeïnen noemen hem niet voor niets ook wel ‘Ata Allah’, oftewel ‘Geschenk van God’. Het past dan ook totaal niet dat zij op welke wijze dan ook worden ingezet in zoiets profaans als een banale wielerwedstrijd.’ De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman al-Saoed, in wiens Istanbulse consulaat de bekende journalist Jamal Ahmad Khashoggi begin oktober 2018 voor zijn recycling nog gastvrij onderdak vond, sprak namens de Arabische Liga van ‘een flagrante schending van de bij ons hoog in het vaandel staande dierenrechten’ en sloot een boycot van Duitse vleesverwerkingsproducten niet uit. De coach in kwestie trok weliswaar zoals gezegd het boetekleed aan, maar verklaarde ook dat er in feite sprake is van een betreurenswaardig misverstand: ‘Ik bedoelde eigenlijk geitenneukers’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.