Principes

Als lid van de hockeybond word ik regelmatig geconfronteerd met het feit dat de Rabobank een grote sponsor in het hockey is. Er kan geen nieuw waterveld in welk Brabants gat dan ook geopend worden, en dat zijn er veel kan ik u melden na een rondje langs de velden, of de lokale account manager van de Rabobank staat bij de feestelijke ceremonie schaapachtig grijnzend op de middenstip te shinen. Hockeyers vormen qua inkomsten, bestedingen en aandelen een even aantrekkelijke als draagkrachtige doelgroep waarmee het prettig handelen is. Toch was er een tijd dat niet alleen de hockeysport een core business van Herman Wijffels en zijn veertig rovers was.

Ook het wielrennen profiteerde volop van hun financiële injecties, hoewel deze term in dit verband een dubbele bodem kent. In 2007 wilde de directie het Utrechtse hoofdkantoor in geel inpakken om de aanstaande Tourzege van Michael Rasmussen te vieren. Op dat moment besefte de ploegleiding, in de persoon van de geweldige Theo de Rooij, dat de Deen een dopingzondaar was en besloot men hem naar huis te sturen. (Zie ook het boek ‘De Raboploeg’ van Maarten Kolsloot, van harte aanbevolen.)

Deze week werd bekend dat de Rabobank, net als enkele andere geldverschaffers, de rekeningen blokkeert van c.q. geen financiële diensten meer verleent aan klanten die ‘complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden’. Tot de gedupeerden behoren evangelist Jaap Zieleman, YouTube-kanaal Café Weltschmerz, Artsen voor Waarheid, de Blauwe Tijger en Viruswaarheid van Willem Engel. Geen misverstand: ik vind wappies ook kierewiet, maar volgens mij hebben wappies het volste recht om kierewiet te zijn. En waarom zouden banken het recht mogen hebben om kierewiete wappies de deur te wijzen? Hoeveel talloze miljoenen zijn er door de gewetenloze witteboordencriminelen van ING, ABN Amro en vele andere kapitale bolwerken van hebzucht, pronkerij en winstbejag afgetikt vanwege ‘schikkingen’ (lees: boetes) voor het stelselmatig witwassen van narco-dollars? Sinds wanneer hebben banken ineens last van principes?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.