Sfeeractie

Over twee weken speelt het Noorse voetbalelftal een cruciale wedstrijd tegen Nederland voor het WK in Qatar, maar twaalf spelers van SK Brann uit Bergen hebben voorlopig wel andere zorgen aan hun hoofd sinds ze onlangs in hun eigen stadion een seksfeestje met vier medewerksters van een lokale nachtclub hebben georganiseerd. De mannen van de Noorse hekkensluiter dachten eventuele pottenkijkers te slim af te zijn door hun mobiele telefoons thuis te laten, maar hadden geen rekening gehouden met de aanwezigheid van de bewakingscamera's, die beelden vastlegden van 'stoeiactiviteiten op het veld en in de kleedkamer'.

De actie heeft bij de supporters veel kwaad bloed gezet, aldus een woordvoerder: ‘Wat we de spelers vooral kwalijk nemen, is dat ze ons niet geïnformeerd hebben over wat ze van plan waren. Sterker nog: ze hadden ons misschien wel moeten uitnodigen om mee te doen. Het is kenmerkend voor het egoïsme van de zogenaamde vedetten, waardoor ze zich vervreemden van hun achterban, waarvan de harde kern bestaat uit hardwerkende mensen die ook wel eens een verzetje willen. Dan is zo’n sfeeractie natuurlijk bij uitstek geschikt om de banden aan te trekken en aan teambuilding te doen. Om in voetbaltermen te spreken: dit is een gemiste kans, we zijn gewoon buitenspel gezet en dat voelt kut. Of kloten, zo u wilt.’

Ook bij de sponsors heerst er onbegrip over de activiteiten van de spelers: ‘Dat ze dronken waren en drugs gebruikten, zal ons jeuken. Wie zonder zonde is, gaat er met het been vandoor en dan is het schaap over de dam met de gans in de put. Nee, wat ons pas echt kwaad maakt, is dat ze verdomme het shirt uittrokken. We betalen ze een godsvermogen om onze naam te laten zien en wat doen ze als het er écht op aan komt? Ik denk dat we wielrenners moeten gaan sponsoren. Die houden hun shirt tenminste aan als ze een kwak geven en trekken het zelfs nog even mooi recht als ze door het lint gaan.’

Een van de cameramannen was duidelijk geraakt voor de professionaliteit van de betrokkenen: ‘We waren vooral onder de indruk van de tactiek waarmee de spelers dit hebben aangepakt. Ze gingen consequent uit van de ruit op het middenveld en besteedden vanuit die positie veel aandacht aan de voortdurende penetratie van diepgaande spelers in de zijdelingse linies, waarbij vaak handig gebruik werd gemaakt van de man-meer-situatie, zowel in de een-tweetjes als in de rondo. Ik ben er echt van overtuigd dat onze club hiermee qua opbouw, afronding en scorend vermogen een punt heeft gezet, met het triootje als absolute hoogtepunt.’

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.