Zandvoort

Hebt u ook maar één seconde het idee gehad dat de Grand Prix van Zandvoort niet verreden zou worden? Nee, niet vanwege de belangen van de bedreigde rugstreeppad en de zandhagedis, maar vanwege corona? Dan bent u nóg naïever dan Gert-Jan Segers die denkt dat Den Haag hem serieus neemt. Het doorgaan van de Formule I is geen moment in gevaar geweest, want het circuit is eigendom van Prins Bernhard en voor hem gaan alle deuren open. Op één voorwaarde: dat hij zelf niet in beeld komt, maar low profile op de achtergrond blijft. Met die DDR-bril en dat Tatort-sikje komt hij immers toch wat bedreigend over en daarom heeft de Zandvoort-lobby heel slim die uit de kluiten gewassen sleutelhanger van een Jantje Lammers naar voren geschoven. Die komt sympathiek over, kan netjes met twee woorden praten en kent zijn plaats. Nee, als het om de wetten van de marketing gaat hoef je de Oranje-Nassautjes weinig wijs te maken, laat staan uit te leggen. Bovendien heeft de oude heer van Wippe-Biesterfeld zijn talrijke nazaten niet alleen voorgedaan hoe je fokt als de konijnen, binnen en buiten de deur, maar ook geleerd hoe de hazen lopen, vaak zelfs in letterlijke zin.

Zo gaat het Kroondomein van Het Loo straks weer drie maanden dicht en volgens minister Carla Schouten van Landbouw heeft deze poppenkast te maken met de bescherming van de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de koning. Met andere woorden: Majesteit wil graag een lekker potje knallen, met zijn vrindjes van Minerva en de financiële eredivisie van de Quote 500. Jongens onder elkaar, daar kan zijn kliek geen pottenkijkers bij gebruiken, en dus gaat Het Loo gewoon drie maanden op slot. Andersom zijn Lex en Max ook weer niet te beroerd om naar het volk toe te komen: als de Olympische kampioenen gehuldigd moeten worden, dan vliegen ze gewoon even op en neer tussen Nederland en Griekenland. Hoezo geldverspilling? Hebben ze dan voor niets Amalia (met de hand!) een brief aan de minister-president laten schrijven waarin ze zegt af te zien van die 1,6 miljoen aan uitkering, althans het bedrag ‘tot aan het einde van haar studie terug te storten’? Wat ze er daarná mee gaat doen, staat er niet bij, maar als ze uit hetzelfde hout is gesneden als die huisjesmelker en de rest van de vorstelijke ladenlichters, dan zien we dat geld nooit meer terug. Wuiven naar Oranje: zeg maar dag met je handje. En we gaan naar Zandvoort, al aan de zee.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.