Der Panzerwagen

Een van mijn favoriete wielrenners is Tony Martin. Tom Dumoulin een tijdrit zien rijden is een feest, maar wat de Duitser tegen het horloge wegtrapte was geen wedstrijd, maar een clinic. Tijdens het afgelopen WK werd hij als de wegkapitein van zijn landenploeg kampioen op de mixed relay en maakte hij zijn bijnaam van ‘Der Panzerwagen’ weer helemaal waar. Het had trouwens weinig gescheeld of hij had niet eens mee kunnen doen, want hij werd in de eerste etappe van de Tour de France een van de vele slachtoffers van de zwakzinnige vrouw, die met haar kartonnen bord ‘Allez-Opi-Omi’ een massale valpartij veroorzaakte – en bij alle ware liefhebbers een knetterende vloek die te horen moet zijn geweest tot in Cottbus, waar hij in 1985 geboren werd. Hij reed nog een paar dagen door, maar moest zich tien ritten later alsnog gewonnen geven toen hij in een greppel viel en afstapte. Nu neemt hij definitief afscheid, omdat hij zichzelf niet meer wil ‘blootstellen aan de gevaren die aan onze sport kleven, vooral omdat de veiligheid ondanks alle discussies niet verbeterd is’. Ik hoef u slechts te herinneren aan de verschrikkelijke crash van Fabio Jakobsen in Polen. Dylan Groenewegen zat vreselijk fout, maar de omstandigheden bij de finish waren levensgevaarlijk. En toch zal er niets veranderen, beseft helaas ook Tony Martin, die op al zijn protesten weinig weerklank bij zijn collega’s vond en nu de handdoek in de ring gooit. De wielersport heeft verloren.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.