Vooruitgang

Nu het er op lijkt dat Oranje onder Louis van Gaal het WK in Qatar wel zal halen, kunnen we ons gaan concentreren op de randverschijnselen en dat is onder andere een taak van Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. Hij is van mening dat de discussie over de mensenrechten in het middeleeuwse kalifaat op de agenda van het bestuur thuishoort en niet bij de spelers moet liggen, want dat leidt maar af van de sportieve prestaties. Hij is daarvoor ter plekke wezen praten met bouwvakkers, vakbonden en ondernemers. Er is een nieuwe, Europese werkgroep gevormd om duidelijke afspraken voor een vooruitgang in de werkomstandigheden te maken en die task force zal Qatar tot een jaar na het WK actief blijven bezoeken ‘om de nalatenschap te regelen’. Aha, dat komt ons bekend voor: de Taliban heeft ook net zo lang gewacht tot de westerse bezetters Kabul verlieten om hun meedogenloze missie weer op te pakken.

De voorspelling ligt voor de hand: het is alsof de Taliban Light heeft aangekondigd hun slachtoffers niet meer in één keer, maar in twee keer te onthoofden en niet meer van links naar rechts, maar van rechts naar links, hetgeen voor de ontvangende partij aanzienlijk gebruiksvriendelijker schijnt te zijn, en voor de nabestaanden minder confronterend. Een vergelijkbaar protocol lijkt voor het Qatar van na 2023 te zullen gelden: de bouwvakkers vallen niet meer van de vijfde of zesde verdieping kansloos te pletter, maar maximaal vier hoog wordt de nieuwe norm. Het effect is weliswaar minstens zo verwoestend, maar de impact heeft een dempende werking. Ronald de Boer en Wesley Sneijder krijgen voor elke tiende dode een loyaliteitsbonus en Sigrid Kaag hoeft in de Tweede Kamer niet meer te bewijzen dat ze niet de enige is die over lijken gaat. Oranje staat voor vooruitgang.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.