Bloedgeld

De laatste weken hebben we weer eens kunnen zien hoe lelijk de mooie sport voetbal kan zijn. Daarmee bedoel ik niet de uitspraak van Ibrahim Afellay bij Studio Voetbal dat een goede sfeer belangrijk is, want ‘dan gaan de resultaten daar positief onder lijden’. Ook ligt het niet aan het bericht dat Vinícius Júnior, een 21-jarige aanvaller van Real Madrid, maar liefst 39 (!) mensen in dienst heeft, van wie twaalf met een vast contract. Zij werken aan zijn social media, zijn algemene imago, zijn marketing en andere highlights van het 'merk' Vinícius. Daarnaast bestaat het team uit koks, fysiotherapeuten, fotografen en grafisch ontwerpers. Nee, ik wil het met u hebben over de toekomst van Newcastle United nu de Engelse middenmoter in handen is gevallen van een Saoedisch investeringsfonds met een handelswaarde van maar liefst 367 miljard euro, waardoor de overnamesom van zo’n 350 miljoen euro een simpele transactie was.

De baas van dit illustere gezelschap is Prins Mohammed bin Salman, ook wel bekend als de Keurslager bij wie de menselijke ledematen als kiloknallers over de toonbank gaan. Een man met zoveel bloed aan de handen dat de vorige eigenaar, een bloedzuiger in wurgslanghypotheken voor kansloze minima, er een communicantje bij lijkt. Mohammed bin Salman was de opdrachtgever voor de moord op Jamal Kashoggi, een journalist die kritisch over zijn regime schreef en dat als voorgesneden diepvriespakket niet overleefde. Hij gaat Newcastle United opstoten in de vaart der volkeren en het eerste slachtoffer is al gevallen: over de opvolging van manager Steve Bruce doen grote namen als Antonio Conte en Zinedine Zidane de ronde, want geld speelt geen rol.

Even ter vergelijking, gewoon voor uw beeldvorming: wanneer een sneue druiloor als Sywert van Lienden zijn dubieus verworven miljoenenwinst in een voetbalclub zou investeren, stond iedereen op zijn achterste benen – en dan gaat het nog maar over mondkapjes van een Dagobert Fuck. Maar wanneer een middeleeuwse barbaar, die toevallig schatrijk is geworden omdat er olie in zijn achtertuin werd gevonden, en met de mensenrechten stelselmatig zijn doorluchtige sluitspier afveegt, zijn bloedgeld besteedt aan miljoenentransfers, gaan de fans juichend de straat op. Nou, dan kunnen ze het krijgen ook. Binnenkort te zien in het St. James’ Park: bij twee gele kaarten een openbare steniging op de middenstip. Voor de hangplek na het missen van een strafschop wordt nog een geschikte galgplaats op het parkeerterrein gezocht.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.