Gaaf land

Als het om het bevorderen en leveren van sportieve topprestaties gaat, behoort Nederland tot de wereldtop. In de medaillespiegel van de laatste Olympische Spelen staan we op de zevende plaats, wat voor een land van onze omvang een absoluut recordresultaat is. Kosten noch moeite worden gespaard om onze atleten de best mogelijke omstandigheden en voorzieningen te bieden. Papendal is het paradijs voor gouddelvers, zilvermijners en bronsgravers. H-O-L-L-A-N-D, Holland spreekt een woordje mee en de winnaars worden na hun terugkomst in Nederland vorstelijk onthaald door de koning, de koningin en de minister-president, die zelf bij het partijtje op het plein altijd als laatste gekozen werd, maar bij de huldiging van onze winnaars vooraan stond en nog maar eens benadrukte dat Nederland een ontzettend gaaf land is. Ja, als je wint heb je vrienden, maar o wee als je tot de losers behoort. Dan is het leed niet te stelpen en het verdriet niet te stuiten. We hebben een grote bek over Qatar, terwijl we in de eigen achtertuin ook de mensenrechten aan onze laars lappen, waarbij etnisch profileren de norm is geworden en kwetsbare gezinnen een makkelijk doelwit vormen. De kakkerlakken van de Schreibtischmörder zijn weer onder ons, en ze zitten bij de overheid.

Zo wordt van de slachtoffers in het toeslagenschandaal oneindig meer doorzettingsvermogen gevraagd dan dat we van onze topsporters verlangen. Toch is voor hen de strijd nog lang niet gestreden, laat staan dat de finish ook maar enigszins in zicht raakt. Ze lopen een marathon zonder eind en gaan alleen figuurlijk door het lint. Naar de tienduizenden euro’s die ze kwijt zijn geraakt aan de gewetenloze graaiers van de criminele belastingdienst kunnen ze nog steeds fluiten en deze week werd bekend dat meer dan elfhonderd van hun kinderen tijdens de affaire uit huis zijn geplaatst. Talloze gezinslevens zijn verwoest en gesloopt. Het is een godvergeten bende die onze vrome politici er onder leiding van Mark Rutte van hebben gemaakt. Ga naar de documentaire ‘Alleen tegen de staat’, kijk dan nog eens naar die zelfvoldane grijns op dat uitgestreken smoelwerk en oordeel zelf hoe ‘gaaf’ dit land is. Dat we zo goed zijn in sport, valt in het buitenland niet uit te leggen. Dat we goud winnen in het vernederen, onteigenen en kapotmaken van onze eigen mensen: zelfs de meest doortrapte gifmengers van John de Mol hadden dit horror-format niet durven te bedenken. Deze reality-show is ook zonder de immens treurige Wendy van Dijk al hartverscheurend genoeg.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.