Winnaars

Het is één van mijn favoriete anekdotes over Johan Cruijff. Gevraagd naar zijn mening over Toulouse-Lautrec schijnt hij het op ‘een gelijkspelletje’ gehouden te hebben. Waar of niet waar, het blijft lastig om winnaars aan te wijzen, en dat geldt niet alleen voor de sport. Zo las ik dat onze koning een gesprek heeft gehad met drie vrouwen, die in de naam van zijn overheid achtervolgd, vernederd en kapot zijn gemaakt in wat het toeslagenschandaal is gaan heten. Hij was onder de indruk, liet hij weten: ‘Zij vertelden mij vanmiddag hun verhaal. Recht uit het hart en recht voor zijn raap. Hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig.’ Zo, de koning was onder de indruk, sterker nog: hij vond het zelfs ‘heel naar’. Weet u wat ik heel naar vind? Dat hij niet heeft aangeboden om zijn boot te verkopen en de opbrengst aan hen te geven. Dat ding schijnt 2,7 miljoen gekost te hebben, gedeeld door 30.000 per slachtoffer en je hebt al negentig mensen geholpen. Voeg daarbij de 1,8 miljoen die zijn dochter per jaar aan marionettenbonus laat lopen en je maakt nog eens zestig slachtoffers blij. Oké, het is een druppel op een gloeiende plaat, maar je moet ergens beginnen.

Wie ook geen winnaar is, maar wel gewoon met haar suikerspin van haarlak aan het pluche mag blijven plakken, is de Tante Sidonia van dit kabinet, onze staatssecretaris voor haatzaaien Ankie Broekers-Knol, ook zonder bezemsteel een takkenwijf van een ongekende inhumaniteit. Deze parelheks lekt zoveel kwaadaardige onzin, dat de braindrain die zij vanuit Afghanistan vreest, vooral in haar eigen reptielengeest onherstelbare schade heeft aangericht. Het enige voordeel is dat ze het zelf niet door heeft, waarmee ze zich dan weer onderscheidt van Sigrid Kaag, die haar spindoctors doelbewust op pad stuurde om Johan Remkes in een kwaad daglicht te stellen. Men vergelijkt haar wel eens met een koelkast, wat ik persoonlijk nogal een belediging voor de witgoedbranche vind. Als slechts half de mensheid zo kil was als zij dan viel het met de opwarming van de aarde nog wel mee. En zo zijn we vanzelf terechtgekomen bij de actualiteit van het klimaatprobleem, waarvoor ik zo gauw ook geen oplossing heb. Of het zou moeten zijn dat de vooruitzichten voor de Koolmees niet verkeerd zijn. Die haalt de kerst wel. Maar daar heeft hij minder doorzettingsvermogen voor nodig dan de vrouwen die in naam van onze Captain Iglo achtervolgd, vernederd en kapot zijn gemaakt.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.