Deze bondscoach

Namens de staf en de spelers van het Nederlands Elftal heeft de KNVB bij de NOS een officiële klacht ingediend inzake de programmering van de persconferenties van afgelopen vrijdag. De voetbalbond is vooral verbolgen vanwege het feit dat de boodschap van de demissionaire bewindslieden over de corona-maatregelen via de publieke omroep werd uitgezonden, terwijl voor de voorbereiding op de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro moest worden uitgeweken naar de livestream van het digitale kanaal. Volgens een woordvoerder van de KNVB is hier niet alleen sprake van een duidelijk geval van ‘meten met twee maten’, maar ook van een structureel verschil in het stellen van prioriteiten:

‘Het was niet de eerste keer dat de corona-maatregelen reeds lang van te voren bekend waren, omdat er opnieuw systematisch en doelbewust gelekt was naar de diverse media, terwijl de bondscoach vitale en actuele informatie met het Nederlandse volk had willen delen en daarin op kwalijke wijze werd gedwarsboomd. Daarbij kunnen we ons bovendien niet aan de indruk onttrekken dat onze te verwachten kritiek op het weren van supporters uit de stadions de regering niet welgevallig was en dientengevolge gediend was bij minimale publiciteit.’

Op de vraag of deze gevoelsmatige boycot ook heeft bijgedragen aan het teleurstellende resultaat tegen Montenegro gaf de voetbalzegsman een veelbetekenend antwoord: ‘We hebben van kringen rond de bondscoach vernomen dat de spelers zich door het kabinet ernstig in de steek gelaten voelden en vergelijkbare gevoelens van somberheid deelden als de slachtoffers van de toeslagenaffaire en bewoners van het aardbevingengebied. Er schijnt zelfs overwogen te zijn om contact te zoeken met de heer P. Omtzigt inzake het vinden van politieke steun voor de behartiging van hun belangen, maar dat kan ik ontkennen noch bevestigen.’

De bondscoach zelf gaf zoals altijd in niet mis te verstane bewoordingen zijn ongezouten mening: ‘In het paradijs waar deze bondscoach met zijn Truusje woont, Portugal, hebben ze een generaal die alles regelt. Hier hebben we een premier die ‘Action, Action, Action’ roept, alsof die goedkope troep onze nationale trots is. Nederlanders denken het altijd beter te weten. Deze bondscoach denkt het ook beter te weten, maar deze bondscoach heeft er toevallig ook verstand van, dat is het verschil. Dat we ons wel voor het WK geplaatst hebben, is dus vooral te danken aan deze bondscoach. Deze bondscoach mag dan in een rolstoel zitten, maar met de hippocampus, de hypothalamus en de nucleus supramachiasmaticus in het limbisch systeem van deze bondscoach is helemaal niets mis.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.