Hockey

In mijn functie als hockeycorrespondent voor www.twentesport.com was ik vorige week zondag aanwezig bij de dameswedstrijd tussen PW en Almelo op het Erve Slagman aan de Maatmanweg. De thuisploeg won met 5-3 en scoorde daarmee de eerste drie punten van het seizoen, wat na tien wedstrijden een ronduit magere oogst mag heten. En de bordeauxrode vrouwen staan met hun laatste plaats op de ranglijst in de tweede klasse helaas symbool voor de status quo van het hockey in het District Oost van de KNHB. Het is alweer lang geleden dat deze regio op het hoogste landelijke niveau meedeed. De heren van Hattem hadden zo’n dertig jaar een abonnement op de hoofdklasse, maar maakten sinds de degradatie in 2003 een vrije val richting de nooduitgang.

Enschede telde ooit twee clubs in de hoofdklasse: de heren van EHV (1994-1996) en de dames van DKS (1987-1990), waarna Wageningen er in de jaargang 2014-2015 ook een keer aan mocht ruiken, onder anderen met Mabel Brands (ex-EHV), die tegen de drie grote clubs drie keer scoorde en mede daardoor een transfer naar Kampong verdiende. En nu? In de hoofdklasse is ‘Oost’ niet vertegenwoordigd. Nijmegen doet het een divisie lager niet onaardig, maar de andere grote clubs (Zwolle, Upward, Union) hebben het niet eenvoudig en de heren van Hattem staan met nul uit elf troosteloos onderaan. De jeugd dan? Nederland telt 32 A-teams die strijden om de nationale titel. Bij de jongens doet Nijmegen mee, bij de meisjes mag Wageningen het proberen. Groningen is niet eens meer van de partij, alle andere clubs komen uit het Amsterdamse Bos, het Gooi en Noord-Brabant. Als de bond er al wat aan kon doen, dan had niemand er iets van gemerkt, want de bobo’s wekken sterk de indruk dat ze het wel gezellig vinden. En zeker zo overzichtelijk.

Intussen rijst de vraag of je dat tophockey wel zou moeten willen. Enerzijds vanwege de kosten, alleen al voor het reizen naar al die uitwedstrijden. Maar aan de andere kant schijnt het ook mentaal nogal wat te vergen. Zo is er een onderzoek gestart naar misstanden binnen het Nederlandse damesteam, waar het qua groepscultuur, teamklimaat en communicatie al vele jaren een grote puinhoop is. Moet u maar eens vragen aan Tom van ‘t Hek, de ex-bondscoach, die nog wel eens gillend wakker wordt van al het gedoe binnen de selectie. Zijn opvolger Marc Lammers kon alleen met een ijzeren discipline de gelederen gesloten houden. En Sjoerd Marijne, die dit jaar in Tokio met India vierde werd en dus wel wat kan, werd door de harde kern genadeloos weggepest. Het dameshockey in Nederland wordt hardvochtig gedomineerd door Den Bosch, dat niet voor niets ook wel bekend staat als Den Bitch.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.