Nee-derland

We zijn er weer bij en dat is prima. Viva Hollandia! Jawel, we hebben ons geplaatst voor het WK in Qatar en daar moeten we vooral gewoon gaan voetballen, aldus bondscoach Louis van Gaal. De discussie moet dan met name gaan over de vraag of we 4-3-3 of 5-3-2 gaan spelen, want er is ‘overal wel iets’ aan de hand. Zo is ‘zijn grote vriend’ Peter R. de Vries in Nederland vermoord. Ja, het was voor de beeldvorming misschien handiger geweest als dat in Qatar gebeurd was, maar ja, daar hebben ze nu eenmaal geen Mocro Maffia, en ook geen RTL Boulevard om de aanslag wekenlang uit te melken. Wat zegt u? Dat ik appels met peren vergelijk? Het is nog veel erger: het is kut met peren. Sigrid Kaag reageerde op de omgangsvormen in de Tweede Kamer met de woorden: ‘Ik voel daar schaamte bij’. Weet u waar ik schaamte bij voel?

Ik voel schaamte bij het bericht dat de Raad van State, ons allerhoogste onafhankelijke rechtsorgaan, met Willem Alexander en binnenkort ook Amalia in de gelederen, zich in het toeslagenschandaal discriminerend heeft gedragen en het etnisch profileren tot norm heeft verheven. Ik voel schaamte bij het nieuws dat een undercover-politieman in zijn wanhoop over het uitblijven van steun door zijn meerderen tot zelfmoord werd gedreven. Ik voel schaamte bij de onverdraaglijke traagheid van het formatieproces, waarin de partijen elkaar gijzelen in een rituele dans van opzichtig afwijzen en aanminnig oprijen. Ik voel schaamte bij de Pavlov-reactie op de terroristische aanval van dat FvD-Kamerlid aan het adres van D66’er Sjoerd Sjoerdsema (omdat die zeker ook niet geheel brandschoon is vanwege diens schandelijke poging tot anonieme karaktermoord op Johan Remkes). Ik voel schaamte bij het lafhartige optreden van de criminele trojka Rutte-Shell-NAM vanwege de trainerende afhandeling van de schadeclaims in het Groningse aardbevingengebied. Ik voel schaamte bij de uitkomsten van de onderzoeken waaruit blijkt dat een kwart van onze studenten suïcidale neigingen ondervindt en ruim dertig procent van onze scholieren gepest wordt. Ik voel schaamte bij het gekmakende talmen over het vaccineren met de boosterprik.

Ik voel schaamte bij het tv-programma The Masked Singer, wat volgens mij niet alleen het zoveelste dieptepunt van peilloze debiliteit is, maar ook een warm pleidooi voor de invoering van 28 december als nieuwe nationale feestdag (zoek het maar op als u het niet weet). Ik voel geen schaamte bij de tevreden glimlach die ik niet kan onderdrukken bij het radionieuws over het afscheidsconcert van Rob de Nijs. En ik voel schaamte bij de vraag of we straks in Qatar 4-3-3 of 5-3-2 moeten gaan spelen, in stadions waar het bloed met liters van de tribunes druipt. We zijn er weer bij en dat is prima. Viva Hollandia!

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.