Paardenlul

Als je je zoon Xess Xava noemt, dan ben je a) een kinderhater, b) niet goed snik of c) genaaid door Yolanthe. In het geval van Wesley Sneijder neig ik voornamelijk naar optie b), hoewel ik c) ook goed reken, maar idee b) had ik al toen hij tijdens het WK van 2010 samen met Rafael van der Vaart bij een kennelijk botergeile Jack van Gelder op schoot ging zitten. (Dat die glimmende glijer daarna gewoon gehandhaafd bleef, zegt overigens veel over het bovenmatig hoge inteeltgehalte binnen onze publieke omroep, maar dit uiteraard geheel terzijde.) Wesley Sneijder is het levende bewijs dat een geniale voetballer tegelijkertijd meerbenig en mindercellig kan zijn. Na zijn schitterende carrière, waarin hij het met 134 interlands tot recordinternational van Oranje zou schoppen, raakte Wes zoals hij liefkozend genoemd wordt een beetje de weg kwijt. Misschien wel een beetje veel, want iemand die zoals hij in 2019 deed zijn oude amateurclub DHSC op een trainingskamp in Qatar trakteert, heeft én geld te veel én geen geweten, hetgeen in meer afgetankte gevallen een niet geheel gelukkige combinatie vormt en voor menig gefortuneerd leeghoofd de rechtstreekse afslag naar de Quote 500 is.

Na zijn graaicorvee in de desolate zandbak was zijn uitzicht nog steeds troebel: ‘Ik ken een chauffeur uit Bangladesh, die werkt in Qatar en heeft het hartstikke goed. Hij hoeft niks te betalen, alles wordt voor hem geregeld, maar die verhalen hoor je niet.’ Nee, die verhalen hoor je niet. Je hoort altijd alleen maar dat eeuwige gezeik van Amnesty International en Human Right Watch over de mensenrechten, het gaat nooit eens over een chauffeur uit Bangladesh die niks hoeft te betalen en voor wie alles geregeld wordt. Tuurlijk. Wesley leeft in zijn eenpersoons multiversum op een mistbank van hoogmoed, hebzucht en humbug, in een habijt van onnozelheid. Hij is de heeroom met zijn private parochie, de doodgraver op zijn eigen uitvaart en de piskijker in zijn intieme urinaal. Nobody fucks with Koning Toto, halfgod zonder diploma, WC-Eend met spuit elf. En dan krijg je dus situaties waarin hij eerst als assistent-trainer de scheidsrechter voor ‘paardenlul’ uitmaakt om vervolgens doodleuk te melden dat de trainerscursus van de KNVB voor hem niet geschikt is omdat hij meer als ‘manager’ wil gaan fungeren. Laten we het aldus samenvatten, dat het op de vliering onder Wesleys hersenpan qua geestelijke kruipruimte bovengemiddeld krap behelpen is.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.