Golfstaten

De voetbalwereld kan een voorbeeld nemen aan het damestennis als het gaat om hoe te reageren op schending van de mensenrechten. Waar de corrupte dollarcowboys van de FIFA zich schaamteloos lieten omkopen door de olielobby van Qatar om een WK voetbal in een godvergeten woestijn te organiseren, handelde de WTA (de wereldtennisorganisatie voor vrouwen) met sublieme zelfbeheersing in de affaire rond de Chinese tennisster Peng Shuai, die de ex-premier van haar land ervan beschuldigde dat hij haar had verkracht en aangerand. Dit werd volgens goed Chinees gebruik uiteraard ontkend, maar de tennisbobo’s waren niet onder de indruk en schrapten vervolgens alle toernooien in China, waardoor ze weliswaar veel geld misliepen, maar hun morele principes tenminste niet aan de hoogst biedende verpatsten.

Dit gaf weer voeding aan de discussie in Nederland over wat we met de situatie in Qatar aanmoeten nu we ons geplaatst hebben. Van ons koningshuis valt weinig steun te verwachten als het om de relaties met de Golfstaten gaat. Ik herinner u in dat verband aan de foto waarop Koningin Máxima tijdens de G20 van 2019 in Osaka doodleuk naast Mohammed Bin Salman zat, de Saoedische kroonprins die op dat moment nog het bloed aan de handen had van de slachtpartij op Jamal Kasjoggi, de kritische journalist die op zijn gezag werd vermoord en vervolgens in stukken gezaagd. Je zag hem denken: ‘Mmm, lekker wijf wel, maar wat komt ze in Allah’s naam doen?’ En zij zette haar snuggerste gezicht op, trots als ze was op haar MMS-diploma ‘Economie voor Blonde Dochters van Argentijnse Oorlogsmisdadigers’. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vond het gesprek ‘verstandig’. Dat is dus dezelfde maniak die in 2017 als Minister van Wonen de marktwerking erdoor jaste, en daar nog trots op was ook: ‘Ik ben de eerste VVD'er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!’ We worden geregeerd door paljassen, hansworsten en lamlullen.

Intussen zijn twee Noorse journalisten opgepakt en twee dagen vastgehouden nadat ze in Qatar opnamen hadden gemaakt in een kamp met gastarbeiders voor de bouw van de WK-stadions. De boodschap is duidelijk: de theedoeken blieven geen pottenkijkers. Maar hun lange arm reikt wel heel erg ver: de internationale politie-organisatie Interpol krijgt een nieuwe baas, Ahmed Naser al-Raisi, een generaal uit de Verenigde Arabische Emiraten die algemeen bekend staat als een bloeddorstige martelaar van onschuldige bloggers en mensenrechtactivisten. Vanuit zijn vaderland kreeg hij een genereuze donatie voor zijn penningmeester mee: 56 miljoen dollar, ruim een derde van het totale jaarbudget. Geld speelt geen rol in die contreien. Beschaving nog veel minder. Wat dat betreft is de gewetenloze gladjakker Ronald de Boer de beste WK-ambassadeur die Qatar zich kan wensen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.