Gemist

‘Nederland heeft jullie gemist.’ Gatverdamme. Het moet nog februari worden, maar de prijs voor het Slijmspoor van het Jaar is nu al bekend: die gaat naar Mark Rutte voor zijn slotzin van afgelopen dinsdag. De sport, de horeca en de cultuur mogen weer open, en dat is mooi, want: ‘Nederland heeft jullie gemist.’ Als er nou iemand is die samen met zijn ministers op de betreffende disciplines heeft aangetoond er geen ene fuck om te geven, dan is hij het wel. Het tekent de ongegeneerde brutaliteit van deze omhooggevallen corpsbal, die denkt dat Nederland van hem is. Volgende week beginnen de Olympische Spelen in Peking, maar u moet niet denken dat alleen de atleten hun eigen toptijden willen verbeteren. Mark Rutte heeft zijn zinnen gezet op het record van Ruud Lubbers, die van 1982 tot 1994 premier van Nederland was.

Dat de sport er in het regeerakkoord nauwelijks aan te pas komt, past wel in dat beeld. De sector wordt in welgeteld twee zinnen genoemd, waarbij men niet verder komt dan afgekauwde gemeenplaatsen als ‘meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan’ en ‘een gezond leven begint bij de vereniging’. Lekker makkelijk, en politiek correct ook. Jeugdzorg, aardbevingen, toeslagen? Het zal hem jeuken, zolang hij maar kan blijven liegen, veinzen, bluffen, likken, beloftes breken en er geen actieve herinnering aan hebben. Zijn adviseur veiligheid was een ex-moslimterrorist die Geert Wilders wilde doden. Alsof je Rai Vloet directeur van de ANWB maakt, en Douwe Bob minister voor gezinnen. Op de Olympische Spelen voor hypocrisie (‘We hebben jullie gemist’) zou hij moeiteloos goud halen. Onder zijn leiding is zelfs het voetbal (zie PSV-Ajax) zich grensoverschrijdend gaan gedragen.

Trouwens, ook Ronald Koeman heeft letterlijk en figuurlijk een grens overschreden. Hij was als baas van 17 miljoen bondscoaches een uitstekende kandidaat. Maar hij beging één grote blunder: hij heeft Oranje verraden. Eén knipoog van Barcelona en hij was weg, zijn jongensdroom achterna. Dat dat in zijn contract stond, maakt het alleen maar erger: dat heet ‘met voorbedachten rade’. En nu het is misgegaan met hangende pootjes terugkomen (en een afkoopsom van negen miljoen)? Nee: daar kan geen sprake van zijn. De KNVB moet ballen tonen en zijn abjecte egoïsme niet belonen met een herbenoeming. Er zijn genoeg anderen die het zouden kunnen. Ik noem een Giovanni van Bronkhorst, Phillip Cocu en Robin van Persie als assistenten, Maarten Stekelenburg voor de keepers en Ruud van Nistelrooij voor de spitsen. Welkom in Zeist, mannen, Nederland heeft jullie gemist.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.