Metamosfoor

Ronald de Boer is een beetje sneu geval. De bouwvakkers in Qatar vallen als mussen op een mooie zomerdag naar beneden, een kansloze dood tegemoet, maar de ex-voetballer van Ajax, Barcelona en Oranje blijft zijn goedbetaalde standpunt herhalen: ‘Ik ben er echt van overtuigd dat het voetbal juist kan helpen om de situatie in Qatar te verbeteren. En dat de mensen in het land ook écht de intentie hebben om dingen te gaan veranderen. Dat ze luisteren, dingen serieus nemen’. Tuurlijk. Je bent WK-ambassadeur of je bent het niet. Dan vergeet je soms dat je als eenvoudig voetbal-analist bij Ziggo misschien beter geen moeilijke woorden kunt proberen, dingen serieus nemen. En dan krijg je dus iets met de klok en de klepel, dat een bepaalde speler een ‘metamosfoor’ heeft ondergaan. Je zou bijna geen denken dat Ronald de Boer bij die botox ook een flinke dosis hercencellen heeft ingeleverd. (Al is het resultaat, dat moet gezegd, niet zo verwoestend als bij Dirk Kuijt. Daar is werkelijk niets meer van over. En dat was al niet veel.)

Simon Cziommer is ook analist, en wel bij ESPN. Zaterdagavond had hij dienst bij de wedstrijd van Willem II tegen FC Twente. We zagen thuis op de tv hoe Michael Sadilek tot twee keer toe door een vuile elleboogstoot geveld werd, maar volgens Cziommer was het de eerste keer hooguit geel en was er bij de tweede actie niet zoveel aan de hand – terwijl de elleboog daar toch niet echt ver vandaan zit. Twee weken eerder was Sadilek voor een veel mindere overtreding van het veld gestuurd, waarmee het hopeloze falen van de VAR weer eens nadrukkelijk bewezen werd. (Een dag later was het bij PSV-Ajax opnieuw raak, toen de bal duidelijk over de zijlijn was geweest voordat Ajax scoorde. Analist van dienst Arnold Bruggink: ‘Deze bal is meer uit dan in.’) Overigens had Simon nog wel een opmerking over het spel van FC Twente: ‘Ze zijn goed in het tegen de bal spelen.’ Ik heb me suf gepiekerd wat hiermee bedoeld wordt, maar kom er niet uit. Tegen de bal spelen: misschien dat Ronald de Boer het antwoord weet?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.