Ballen

Edwin van der Sar was een geweldige keeper. Hij stond 130 keer in het doel van Oranje, won met Ajax de Wereldcup en bezorgde Manchester United met een gestopte penalty de eerste prijs in de Champions League. Daarna volgde hij de opleiding Sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute, waarvoor hij gedurende tien maanden twee dagen per week college volgde. Op basis daarvan werd hij algemeen directeur van Ajax, een beursgenoteerd bedrijf met meer dan 500 werknemers, in welke functie hij vooral indruk maakte vanwege de manier waarop hij tijdens de huldigingen van zijn club op het Museumplein de bierblikjes van de F-side opving die bestemd waren voor burgemeester Femke Halsema. Op bestuurlijk niveau verging het hem aanzienlijk minder, met de affaire-Overmars als voorlopig (?) dieptepunt.

Van zijn perschef Miel Brinkhuis kan hij weinig steun verwachten. Deze parodie op een NSB’er met een EHBO-diploma toonde zich tijdens een online bijeenkomst ‘niet blij’ met de Ajax-medewerksters die naar de pers waren gestapt zonder hem in te lichten en ‘trots’ op de vrouwen die dat niet gedaan hadden. Hij kan daarmee vergeleken worden met Gideon van Meijeren, een van de smerigste ratten uit het terrarium van Thierry Baudet, die in de Tweede Kamer de bruinhemden van zijn politieke knokploeg uitvoerig bedankte voor het schandelijke stalken van zijn Volt-collega Nilüfer Gündoğan (die overigens ook geen lieverdje is als we de media mogen geloven).

Zondagavond was het Ajax-schandaal uiteraard ook onderwerp van gesprek bij Studio Voetbal, dat Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, had uitgenodigd. Haar betoog kwam er op neer dat er bij de Amsterdamse club, en nog één waarvan ze de naam niet wilde noemen, nog veel meer mis is dan wat er tot nu toe is aangetoond. Haar positie in dit macho-spektakel werd overigens fijntjes duidelijk gemaakt: toen het weer over voetbal ging, was ze verdwenen. Wat natuurlijk niet weg neemt, dat de hele situatie in en om de Johan Cruyff Arena vrijwel alleen maar verliezers telt. Het wordt daarom de hoogste tijd dat Ajax ballen toont. Maar dan niet zoals Overmars gedaan heeft. En tegen FC Twente had het wat mij betreft ook wel wat minder gemogen.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.