Meneertje Dikkepik

De naam Mohamed Qotb Abou Gabal Ali zegt u hoogstwaarschijnlijk niets. Het wordt anders als u weet dat Mohamed Qotb Abou Gabal Ali onder zijn voetbalnaam Gabaski als doelman van Egypte zondagavond uitblonk in de finale om de Africa Cup, die hij met zijn land verloor van Senegal. Vrijwel direct na afloop van de wedstrijd, waarin hij geweldig keepte en onder andere een penalty van Sané stopte, moest hij opdraven voor een ceremonie als Man of the Match. De pr-man van de organisatie zag het heilloze van zijn missie al snel in en verdween als een haas uit beeld, maar de woede en de weerzin spatten uit Gabaski’s ogen toen hij daar zichtbaar opgelaten stond met die foeilelijke bokaal en de klassieke sportvraag van een journalist moest beantwoorden wat er op dat moment door hem heen ging. (Niets!)

Het was slechts één van de vele smerige gezichten die het moderne voetbal, commercieel. financieel en moreel totaal verrot tot in de diepste vezels van zijn functioneren, deze zondag liet zien, na het veelzeggende citaat van Prof. Dr. P. van Hooijdonk in Studio Voetbal over Feyenoorder Kökcu: ‘Ik legde uit waarheen ik wil dat hij heengaat.’ In diezelfde uitzending werd het persbericht voorgelezen waarin Ajax afscheid én afstand nam van Marc Overmars als directeur betaald voetbal vanwege diens grensoverschrijdende schijnbewegingen. Ik kan en wil me niet verdiepen in de weerzinwekkende details van zijn wangedrag en we hoeven financieel niet het geringste medelijden te hebben met de man die als vastgoedcowboy Monopoly kan spelen met bijna heel Epe als onderpand.

Ook ga ik me niet uitlaten over zijn zogenaamde verweer, dat immers volstrekt ongeloofwaardig is. Als het niet zo ernstig was, zou het nog als onbenullig kunnen worden weggezet, maar dit soort smeerlapperij verdient geen enkele vorm van nuancering, of zelfs maar een poging daartoe. En wat mij altijd weer verbaast in dit soort gevallen is het verzoek of men ‘hem en zijn gezin’ met rust wil laten. Dat is net zo’n onmogelijke vraag als de keeper van Egypte voor zijn kiezen kreeg. Natuurlijk, zijn kinderen kunnen er niets aan doen dat hun papa een grote viespeuk is. Maar misschien had Meneertje Dikkepik daar zélf ook even aan moeten denken voordat hij die walgelijke berichtjes postte. Marc Overmars, the Voice of Ajax.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.