Teamwork

Tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen werden Dai Dai N’tab tweede op de 500 en Tijmen Snel derde op de 1.500 meter. Goed voor een dubbel retourtje Peking, zou je zeggen, maar de KNSB besliste anders en koos voor de ploegenachtervolging. Intussen is er al veel gezegd, geschreven én gezwegen over dit hopeloos mislukte avontuur. Een foto in De Volkskrant van 16 februari vertelt vrijwel het hele verhaal: Ireen Wüst negeert de box van bondscoach Jan Coopmans, van wie journalist Pim Bijl namens Sportnieuws.nl zijn aanwijzingen noteerde, eerst bij de dames: ‘Goed zo, rijden! Rijden, Antoinette! Iets harder. Rijden, rijden, rijden! Gas Irene, rijden! Gas!’ en later bij de heren: ‘Rijden, Marcel! Rijden, Patrick! Hup! Ja! Kom op, kom op! Kom, kom, kom, kom. Patrick! Kom, kom, kom!’

Het doet denken aan de manier waarop RIVM-baas Jaap van Dissel ons langs de kliffen en de kloven van de coronacrisis probeerde te loodsen, als we het redelijk vernietigende rapport van Jeroen Dijsselbloem mogen geloven. Het was overigens dezelfde Jeroen Dijsselbloem die uit een vorig onderzoek de opmerkelijke conclusie trok dat de ambtenaren van de belastingdienst tot de grootste slachtoffers van het toeslagenschandaal mochten worden gerekend omdat ze ‘in de vuurlinie liggen’. Dan hebben we het dus over de smerigste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog na de Watersnood van 1953 en de invoering van de euro (en de verloren WK-finale van 1974, zullen sommigen zeggen, maar dat lijkt me meer iets voor een SBS6-task force onder leiding van Harry Vermeegen).

Als er iemand geen slachtoffer is, dan is dat wel Jaap Uijlenbroek, de vorige Gauleiter van de fiscale Gestapo, onder wiens genadeloze supervisie tienduizenden levens zijn verwoest en verpest, maar die intussen is weggepromoveerd tot directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf voor de verkoop van Paleis Soestdijk, in welke functie hij voor een comfortabel topsalaris minder hard hoeft te werken. Mark Rutte vindt het prima, want dit is een gaaf land, waarin iedereen een tweede kans verdient – behalve de slachtoffers van het toeslagenschandaal, want dat zijn de eeuwige losers die het nooit zullen begrijpen. Iemand die wél snapt hoe teamwork werkt, is shorttrackcowboy Sjinkie Knegt. Zijn commentaar na de mislukte relay: ‘We vallen met z’n allen.’ Kan hij geen bondscoach worden? Of minister-president?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.