D66

Het debat ging woensdag over de omgangsvormen in de Tweede Kamer, en natuurlijk waren vooral over de usual suspects in beeld. Geert Wilders was er niet bij, maar dat maakt niets uit, want volgens hem zijn alle andere partijen so wie so a) nep, b) knettergek of c) allebei. Verder waren ongevaarlijke belletjetrekkers als Gideon van Meijeren en Pepijn van Houwelingen, de bruingehemde grondtroepen van Thierry Baudet, het doelwit van de politiek correcte piranha’s in de vissenkom van het parlement. De grote leider zelf ging qua Oekraïne weer eens vol op het orgel met een onzinnig relaas over Poetin, de NATO en het westen als oorlogshitser, waar de oppositie volledig intuinde en opgewonden begon te pavlovven van ‘Kremlinpropaganda’. Nou is die boreale corpsbal natuurlijk een volstrekte idioot, die door niemand ook maar enigszins serieus genomen hoeft te worden, maar de echte hooligan die zich uit zijn tent liet lokken was Sjoerd Sjoerdsma.

Onze D66-Ivanhoe achtte het zijn heilige taak om namens het versmade vaderland met het patriottische vendel te zwaaien. Maar diezelfde Sjoerd Sjoerdsma speelde nog niet zo heel lang geleden een zeer dubieuze rol tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Hij was namelijk de verspreider van het even hardnekkige als kwaadaardige gerucht dat Johan Remkes tijdens een van de vele besprekingen te veel gedronken had. Daar bleek achteraf geen woord van waar, en Remkes nam er nog één om het af te leren, maar het kwaad was wél geschied en de Sjoerd Sjoerdsma-toon was gezet. D66 liet zich hiermee van een kwalijke kant zien, die de partij de laatste tijd wel vaker opgaat als het om bespeling van de media gaat.

Irene van den Brekel, de echtgenote van Kajsa Ollongren, is nauw betrokken bij de productie van het programma M, dat onlangs niet geheel toevallig een volstrekt kritiekloos interview met de minister van Defensie vertoonde. En Sigrid Kaag (bij WNL had ze het over ons ‘huishoudportemonneetje’, ze háát ons echt) liet het vorig jaar gebeuren dat zowel haar partij als het ministerie van Buitenlandse Zaken zich uitvoerig hebben bemoeid met de montage van een VPRO-documentaire over haar. D66 is net zo smerig als de politiek die ze altijd verfoeid hebben, oftewel nog ‘veel vuiler en vunziger dan mensen denken’ (Alexander Pechtold, 2006). Ooit waren ze de partij van het redelijke alternatief. Redelijk zijn ze allang niet meer. En als Sjoerd Sjoerdsma het alternatief moet zijn, dan wordt de heimwee naar Hans van Mierlo alleen maar oneindig veel groter. Ach, leefde Jan Terlouw nog maar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.