EK 2028

Het viel me op dat niemand de grap nog had gemaakt dat Marc Overmars met de aanvaarding van een baan in België opnieuw een grens heeft overschreden. Nou, bij deze dan: Marc Overmars heeft met de aanvaarding van een baan in België opnieuw een grens overschreden. Maar even serieus: hoewel iedereen natuurlijk een tweede kans verdient, is dit wel heel erg snel en ook een tikje schaamteloos tegenover de slachtoffers van Meneertje Dikkepik bij Ajax. Hij deed er zelf nogal losjes over, net als zijn nieuwe baas, die kennelijk geen Nederlandse kranten had gelezen, maar het past allemaal wel in het beeld van het moderne voetbal, waar geld alles bepaalt: zelfs Louis van Gaal vindt het belachelijk (‘bullshit’) dat het WK in Qatar wordt gespeeld omdat dat land het hoogste bod uitbracht, met de oliedollars als onderpand en de mensenrechten als aflaat.

Ronald de Boer mag dan nog zo vaak beweren dat de mensen in Qatar voor het voetbal warm lopen, wat alleen gelet op de onwijs hoge temperaturen een reden zou kunnen zijn: de lege tribunes bewijzen exact het tegendeel. Het argument van de theedoeken dat de sport door dit toernooi een nieuwe ontwikkelingskans krijgt, kan dan ook als belachelijk worden afgedaan in een woestijn waar meer kamelen lopen dan dat er cornervlaggen staan en waar het gras alleen wil groeien als er tientallen miljoenen liters water aan verspild worden. Over recycling gesproken: de stadions waarvan de bouw aan duizenden bouwvakkers het leven heeft gekost, worden na het toernooi weer afgebroken.

Wat dat betreft hebben ze het in Rusland beter voor elkaar: daar staan de twaalf stadions waar in 2018 de wedstrijden voor het WK werden gespeeld nog recht overeind. En dus moet u niet vreemd opkijken als de maffia die FIFA heet het EK van 2028 of 2032 aan Poetin verpatst. Geheel indachtig de Godfather-doctrine (‘I make you an offer you can’t refuse’) vinden de voetbalbobo’s tijdens het beslissende congres weer een goedgevulde envelop op hun hotelkamer, met de vriendelijke groeten van Vadertje Vladimir, en de welgemeende complimenten van de Erven Novitsjok. De oorlog in Oekraïne? Die is tegen die tijd allang voorbij, aldus de voorzitter van topclub Rubin Kazan, een direct belanghebbende, omdat een van de stadions in zijn stad ligt. Let op mijn woorden: Rusland krijgt dat toernooi, linksom of rechtsom. Marc Overmars, de vers benoemde technisch directeur van de KNVB, pruttelt voor de vorm nog wat kritiek, maar hij weet als geen ander hoe het is om grenzen te overschrijden. En dat is helaas geen grap.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.