Piemels

Natuurlijk heb ik gedoneerd aan Giro 555 en ik was niet de enige, zo bleek. Op een zeker moment zag ik een gulle gever, die me bekend voor kwam. Na enig gegraaf in mijn geheugen had ik een beeld (lang leve YouTube) en zag ik hem weer voor me: het was een van de mannen, die enkele jaren geleden in de meest ranzige termen luidkeels protesteerden tegen de komst van een asielzoekerscentrum in hun gemeente. Ze waren bang voor de mannen, die hun vrouwen en dochters zouden komen verkrachten. Toen een vrouwelijke bestuurder hen probeerde te overtuigen dat het misschien niet zo’n vaart zou lopen, begonnen ze keihard te zingen: ‘Daar moet een piemel in!’ Kijk, dacht ik toen, die doen dus precies hetzelfde als de vreselijke dingen waarvan ze hun nieuwe buren bij voorbaat verdenken. En nu gaven ze met een vroom gezicht aan Giro 555. Kunnen ze daar ook giften weigeren? Of hebben Oekraïense mannen geen piemels?

Verder heb ik veel mooie dingen gezien, maar ook de nodige kansen gemist zien worden. Zo had ik wel eens willen weten hoeveel Talpa had opgehaald met Ali B en Marco Borsato in de aanbieding voor een gratis meet & greet. Of de captain van Ajax, Dusan Tadic, die overigens tegen RKC weigerde een blauw-gele aanvoerdersband te dragen, met een veiling van de mooiste piemels die zijn grote held Marc Overmars met zijn vrouwelijke personeelsleden heeft gedeeld. Ik bedoel maar, er zijn zoveel creatieve ideeën te bedenken om geld voor het goede doel bij elkaar te bedelen. Al kan ik me voorstellen dat Madame Tussaud voor het beeld van Lil Kleine niet blij zou zijn geweest met de opbrengst van een wassen neus. Overigens zag ik op het ZDF een reportage over Afrikaanse studenten die door Oekraïense ambtenaren bij hun uitreispoging ernstig werden gediscrimineerd. Domme rotzakken heb je overal. Maar de grootste zit in het Kremlin. Giro 555: Trijntje Oosterhuis waarschuwt Poetin voor de laatste keer. Misschien moet er een piemel in.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.