Plofkip

Eerlijk zeggen: aan wie denkt u als u de volgende zin in een interview leest?

‘Het is mij nooit om het geld te doen geweest.’ Sywert van Lienden? Max Verstappen? Prins Bernhard jr.? Nee, nee en nog eens nee: het citaat is afkomstig uit een vraaggesprek met Ronald Koeman door Edwin Swinkels voor het AD. Het is slechts één van de vele tenenkrommende details uit een lange litanie vol zelfbeklag en eigensmart. Het is dus oorlog op een paar uur rijden in Europa, miljoenen mensen raken alles kwijt en slaan uit doodsangst voor bommen en granaten op de vlucht en een afgetankte voetbaltrainer met het volume van een plofkip en een afkoopsom van tussen de negen en elf miljoen euro zit te piepen hoe deerniswekkend hij is. Oftewel: het kansloze verhaal van iemand die doelbewust zijn ene droombaan (bondscoach van Oranje) geheel uit vrije wil inruilt voor zijn ultieme jongensdroom: het wespennest dat FC Barcelona heet. Jawel, hij ziet niet elke wedstrijd van zijn laatste club, maar hij kán er in elk geval weer naar kijken, op televisie, en dat was kort na zijn ontslag wel even anders. ‘Toen deed het pijn, was het nog veel te vers. Nu kan ik wel weer kijken.’ Hoewel: ‘Vanaf het terras van ons appartement zie ik het stadion liggen, en dan word ik er toch steeds weer aan herinnerd.’

Met al zijn poen zou hij gemakkelijk een nieuw penthouse kunnen kopen, maar dat komt kennelijk niet bij hem op. In plaats daarvan blijft hij liever een potje janken, bijvoorbeeld dat hij sinds zijn ontslag niet meer in het stadion is geweest. ‘Nee, dat kan ik nog niet. Niet met deze voorzitter, ik kan niet doen alsof er niets is gebeurd. De tijd die de nieuwe trainer, Xavi, heeft gekregen was mij niet gegund. Hij heeft er drie aanvallers bij gekregen, dat zou ik ook wel hebben gewild. Ik was gewoon niet de trainer van Laporta, klaar.’ Oh, het lag dus aan de voorzitter, klaar, natuurlijk niet aan hem, ondanks de schamele opbrengst van drie nederlagen en drie gelijke spelen onder zijn leiding. Typisch het slappe gelul van een opgeblazen egoballon, waaruit de lucht vanzelf ontsnapt, in een waas van woede en wrok, zonder enig besef van een eigen verantwoordelijkheid. En dan dat ene zinnetje: ‘Het is mij nooit om het geld te doen geweest.’ Nou, dat is dan duidelijk: zelfs als hij het voor niks wil doen, mag deze man dus nooit weer bondscoach van Oranje worden.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.