Vladiwostok

Vladimir Vladimirovitsj Poetin is een grote meneer in de internationale sport. Zijn favoriete disciplines zijn judo en ijshockey, maar hij poseert ook graag met een ontblote sixpack op een stoer paard. En hij snapt natuurlijk heel goed dat je met voetbal bonuspunten voor je goodwill scoort. Zo was hij in 2018 gastheer van het WK voetbal, waarvoor hij zo ongeveer alle bobo’s van de FIFA, en nog een heel zootje politici, had omgekocht. Tegelijkertijd werd bekend dat het WK van 2022 aan Qatar zou worden gegund, waarbij alle denkbare trucs van corruptie, pressie en intimidatie die hij nog kende uit zijn tijd bij de KGB, uit de kast werden getrokken. In 2014 werden de Olympische Winterspelen georganiseerd in Sotsji, een Russische badplaats aan de Zwarte Zee, met een uitloper naar de Kaukasus, waar het in de bergen een stuk kouder is. Grote man achter dit idee was Vladimir Poetin, die in het Holland Heineken House nog gezellig een pilsje kwam drinken met Willem-Alexander en Maxíma. (Als de Russen voor Gronau staan, zitten die twee allang in Canada.)

Een paar dagen na de sluitingsceremonie in Sotsji, met alle folklore en franje van falderie en faldera, begonnen Russische troepen op zijn bevel aan een bloedige invasie en gewelddadige annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim. Volgens de Verenigde Naties heeft dit conflict tot nu toe zo'n 13.000 dodelijke slachtoffers geëist, onder wie 3.000 burgers. En nu is Oekraïne zelf aan de beurt. Poetin regeert op basis van angst, bluf en bedreiging waarbij hij er niet voor terugdeinst om tegenstanders weg te stoppen in vochtige kerkers of dodelijk te laten vergiftigen. Zijn persoonlijke vermogen wordt geschat op ruim tweehonderd miljard euro, hij heeft zijn eigen regeerperiode dankzij ‘hervormingen’ verlengd tot 2036 en er schijnt een harem van maîtresses in het Kremlin te bestaan. Je moet er toch niet aan denken dat je van zo’n griezel een vladiwostok (het Russische equivalent van een dickpic) krijgt. Als ik die man zie, moet ik altijd aan iemand met acute obstipatie denken. Alleen komt bij hem de shit z’n bek uit.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.