Ex-bondscoach

Het is allemaal niet zo moeilijk. Als supporter van FC Twente ben ik blijer met het tweejarig contract voor Sadilek dan fans van Manchester City met het weeksalaris van Haaland (600.000 euro). Ex-minister Uri Rosenthal voorspelde donderdag bij WNL dat Rusland in actie zal komen met ‘bommen van bovenaf’. Burgers die teveel belasting betaald hebben voor hun spaargeld, worden anders dan de slachtoffers van het toeslagenschandaal wél met voorrang geholpen. En natuurlijk had Sigrid Kaag geen actieve herinnering aan het MeToo-gedrag binnen haar partij, veel te druk als ze was met haar zorgvuldig ingestudeerde verkiezingsdansje. Minstens zo voorspelbaar was de come back van Ronald Koeman, die met ingang van 1 januari de nieuwe ex-bondscoach van Oranje is. Ik heb de KNVB regelmatig gewaarschuwd om er niet wéér aan te beginnen, maar kennelijk wordt er niet geluisterd naar een eerzame columnist uit het verre oosten.

Niet dat ik ook maar een moment de illusie had dat zulks wel zou gebeuren. De landelijke media hebben zo hun eigen voorkeuren, Onze Lieve Heer Van Gaal had zijn zegen al gegeven en het spel van de lobbyisten gaat grotendeels aan deze regio voorbij. Het was dan ook vanaf het begin duidelijk, dat die ene Koeman de beste papieren had om die andere Boeman op te volgen. Over papieren gesproken: naar verluidt is er zelfs geen zaakwaarnemer aan te pas gekomen, wat in het geval van de erkende geldwolf die hij onmiskenbaar is beslist opmerkelijk genoemd mag worden. De man zeek en zanikte iedereen het hoofd gek met zijn verloren verhaal bij Barcelona, maar met een afkoopsom van ruim negen miljoen euro in de pocket is het een stuk leuker zeiken en zaniken, lijkt me zo.

Intussen laat zijn CV als trainer zich lezen als een proces verbaal van een serie ernstige ongelukken: bij Vitesse pleegde hij vaandelvlucht toen Ajax zich meldde, in Amsterdam kreeg hij geen match met technisch-directeur Louis van Gaal, in Valencia liet hij een muur om het trainingscomplex bouwen, bij PSV herhaalde hij het kunstje dat hij Vitesse had geflikt, bij AZ werd hij met onmiddellijke ingang ontslagen, Southampton en Everton waren ook geen succes en in naam van Oranje kon hij na twee jaar de lokroep van Barcelona niet weerstaan, met het voorspelbare gevolg van de staart tussen de benen. We krijgen dus weer die chagrijnige zeikstraal met dat verongelijkte toontje. Na de hilarische persconferenties met Louis van Gaal (onvergetelijk: ‘LvG-druk’) gaat het terug naar de Groningse ommelanden, waar het altijd miezert en ook waait als het niet waait. Maar gelukkig is er nog een verstandige man als Han ten Broeke, ex-VVD-kanon, die onze nieuwe ex-bondscoach bij WNL fijntjes fileerde als ‘toch een beetje de Stef Blok van het voetbal’. Heel veel dodelijker kan het niet.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.