Koning Toto

Sparta-trainer Henk Fraser gaat als Koning Toto een gezichtsbepalende hoofdrol spelen in de tv-reclames van het gokbedrijf. Zijn verbintenis, die als een bom is ingeslagen in het Nederlandse voetbalwereldje, geldt tot en met zijn transfer naar FC Utrecht aan het eind van dit seizoen en het is geen vrijwilligersfunctie, maar een volledig betaalde baan. ‘Ja, hoe denk je dat ik het anders betalen kan? Dat gokken is duur, hoor. Voordat je het weet ben je twee ruggen verder.’ Dat zal best, maar menigeen zal zich afvragen of het ethisch verantwoord is, een trainer die gokt op de resultaten van zijn eigen wedstrijden. Wat moeten, bijvoorbeeld, de fans van Sparta hiervan denken? ‘Oh god nee, ben je er zo één? Meneer heeft makkelijk praten, met zijn vaste aanstelling, zijn CAO en zijn AOW. Jullie worden niet afgerekend op je prestaties, wij wel, en ik hoef je niet uit te leggen dat het qua bonussen dit seizoen geen feest is in Huize Fraser. Fritz Korbach zou zeggen: onze penningmeester is zo zuinig, die huilt maar met één oog. En een dertiende maand zit er met die gasten ook al niet in. Het lijkt verdomme wel of ze de dozen nog om de schoenen hebben zitten, zo slecht staan ze te ballen. Heb je dat stelletje prutsers gezien, zaterdagavond bij Fortuna? 3-0! En daar moet ik de hypotheek van betalen? Nou, dacht het niet.’

Oké, maar wat vinden ze er bij de KNVB van? ‘De KNVB, je bedoelt die helden op sokken die nu ineens kritisch op Qatar zijn? Luister jongen, de KNVB heeft maar één standpunt en dat is dat ze geen standpunt hebben, Mark Rutte zou een geweldige voorzitter zijn. Het valt me nog mee dat ze Ronald de Boer geen erelid gemaakt hebben.’ En heeft Louis van Gaal nog iets van zich laten horen? ‘Nee, maar die is ook helemaal van het padje sinds die film over hem draait. Het schijnt zelfs dat hij een complete bioscoop heeft afgehuurd om in zijn eentje te kunnen kijken. En Truus moet mee, elke keer weer, of ze nou wil of niet. En dan moet ze hem na afloop vragen: en, Lowietje, van wie ben jij de beste? En dan begint hij te schreeuwen van IK BEN DE BESTE VAN HOLLYWOOD! Dat verzin je toch niet?’ En hoe is de mening bij Sparta, hebben ze daar eigenlijk niet liever dat je je volledig op handhaving in de eredivisie concentreert? ‘Koekoek! Meen je dat nou serieus? Hand-ha-ving in de e-re-di-vi-sie? Met dit materiaal? Heb je die Beugelsdijk wel eens van dichtbij bekeken? Appie Happie is er niks bij. En die keeper van ons kan er helemaal geen bal van. Nee joh, dat is dweilen met de kraan open. Neem nou morgenavond, die wedstrijd tegen Twente. We kunnen net zo goed niet gaan, maar ja, dat staat ook zo slordig, en die bus is al betaald. Ik heb alvast ingezet op een nulletje of vier.’ Dus jullie gaan verliezen met 4-0? ‘Nee, dat was de ruststand.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.