Onderzoek

Het is dus goed mis bij het Nederlandse dameshockeyteam. Er heerst een cultuur van angst, druk en ongemak. Het rapport is vuistdik en de bondscoach is al ontslagen, maar is daarmee ook de bezem uit de kast gehaald voor een grote schoonmaak? Nee, natuurlijk niet. En dat is ook nergens voor nodig. Hockeysters van het Nederlands elftal zijn doorgaans prinsesjes, die door paps en mams vanaf de brugklas zorgvuldig in de watten zijn gelegd om datgene wat ze in werkelijkheid zijn, geen kind, maar een project, succesvol te doen ontwikkelen. Bij het minste of geringste zuchtje tegenwind beginnen de prinsesjes te piepen. Daar komt bij dat hockeybestuurders meestal lid of aanhanger van de VVD zijn en dat Mark Rutte hun grote held is, de minister-president die het liegen, bedriegen, veinzen, vergeten, niet herinneren en traineren tot kunst heeft verheven.

Ik zal u daarom vertellen hoe het gaat. Er komt een coördinator. Deze krijgt een ruim omschreven opdracht, met als voornaamste taak om er zo lang mogelijk over te doen. Bovendien hoeft de waarheid niet per se boven tafel te komen. Het verslag van de coördinator is deels geheim, het openbare gedeelte mag uitsluitend door de direct betrokkenen worden ingezien en wordt vrijwel geheel zwartgelakt ter publicatie aangeboden. De coördinator wordt uitvoerig bedankt voor de bewezen diensten en zijn taak wordt overgenomen door een werkgroep. Deze wordt voorgezeten door een advocaat op de Zuidas, waar Russische oligarchen hun dubieus verworven vastgoed juridisch hebben geparkeerd. Een van de leden is een directielid van de NAM, die de schade-afwikkeling van Groningse huiseigenaren in zijn portefeuille heeft. Een ander lid is een hoge ambtenaar van de Belastingdienst, die is opgedragen om de ouders van het toeslagenschandaal schadeloos te stellen en hun uit huis geplaatste kinderen weer thuis te brengen.

De vergaderingen van de werkgroep worden genotuleerd door een procureur-generaal van Defensie, die contacten heeft met Buitenlandse Zaken inzake de inveiligheidsstelling van de Afghaanse tolken die voor Nederlandse militairen hebben gewerkt. In het voorjaar van 2026, wanneer iedereen bijna is vergeten waar het ook alweer over ging, komt de werkgroep met zijn voorlopige bevindingen naar buiten. De voornaamste conclusies luiden dat de aanstelling van een coördinator aanbeveling verdient en dat het bestuur van de hockeybond bij eventuele problemen met internationals vooral moet kijken naar de mentale weerbaarheid van de speelsters (lees: die kakprinsesjes moeten niet zo piepen).

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.