WK-boycot

ING, hoofdsponsor van de KNVB, gaat niet naar het WK in Qatar. De bank zal geen kaarten reserveren voor personeel en klanten, terwijl er ook geen speciale reclamespotjes zullen worden gemaakt. Een en ander heeft uiteraard te maken met de situatie van de mensenrechten aldaar en dat klinkt als een nobel initiatief, maar het is in werkelijkheid opportune hypocrisie van het allerlaagste allooi. Ze hebben de buit namelijk allang binnen: ING was jarenlang intensief betrokken bij de financiering van het omstreden toernooi door het verstrekken van leningen aan Qatar National Bank (QNB) en het helpen met internationale obligatie-emissies. De vuistdiepe, donkerbruine relaties tussen ING en QNB zijn blootgelegd door onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van De Volkskrant.

Daaruit blijkt verder dat zo’n veertig Nederlandse bedrijven actief meedoen aan bouwprojecten in Qatar en dat een kleine twintig nationale pensioenfondsen beleggen in lokale staatsobligaties, daarbij vaak geholpen door financiële adviseurs van ING, die het beleid van het WK-gastland in 2014 nog ‘zorgwekkend’ noemde. De naam van de bank is straks overigens nog wel te zien op het shirt van de Oranjespelers. Albert Heijn, KPN, Nederlandse Loterij en Bitvavo doen ook niet mee, wat ons in ieder geval bij voorbaat verlost van allerlei achterlijke WK-acties van een hoog Snollebollekes-gehalte. Al met al lijkt het qua stoer statement nog heel wat, zo’n dappere boycot, maar in feite komt het neer op een vergelijkbare situatie met wat we na ‘40-’45 zagen, toen het net leek alsof half Nederland plotseling in het verzet had gezeten. ING, Albert Heijn, KPN, Nederlandse Loterij en Bitvavo zijn fout na de oorlog.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.