Erelid

De supportersvereniging van AFC Ajax heeft tijdens haar jaarvergadering van 10 mei een nieuw erelid benoemd. Het betreft hier de heer Serdar Gözübüyük, scheidsrechter betaald voetbal vanaf 10 maart 2008 op welke dag hij zijn debuut maakte bij de wedstrijd tussen AGOVV (Apeldoorn) en FC Dordrecht. Sindsdien floot hij ook regelmatig bij wedstrijden van Ajax in de landelijke eredivisie en het nationale bekertoernooi. Zijn meest recente optreden waarbij de Amsterdamse landskampioen – zij het indirect – betrokken was, vond plaats op zondag 8 mei tijdens de competitiewedstrijd in de Rotterdamse ‘Kuip’ van Feyenoord tegen PSV. Enkele citaten uit het juryrapport:

‘Aan zijn superieure leiding en soevereine besluitvaardigheid was niet te zien dat het hier om een mogelijk beslissende ontmoeting voor de ontknoping van het seizoen ging. Integendeel: de heer Gözübüyük toonde aan zich geenszins door de indruk van het volle stadion beïnvloed te voelen en hield op geheel autonome wijze beide elftallen perfect onder controle. Zelfs toen de emoties in de laatste minuut hoog opliepen toen PSV-speler Mauro de bal in zijn eigen strafschopgebied overduidelijk en opzettelijk met de hand meenam, hield hij het hoofd koel en besloot de bal ‘op de stip’ te leggen, als zijnde de enig juiste sanctie voor deze aperte overtreding. Dat hij hiertoe op eigen initiatief besloot zonder de zogenaamde ‘VAR’ te raadplegen, draagt bij aan de algehele waardering in Ajax-kringen voor zijn principiële moed en onbuigzame beleid om zelfstandig belangrijke beslissingen te nemen.’

Zijn nominatie voor toekenning van het erelidmaatschap werd unaniem door de voltallige ledenraad ondersteund en met een hartelijk applaus bekrachtigd, waarna zijn naam werd toegevoegd aan het tot nu toe bestaande rijtje met ereleden: Dennis Bergkamp (1993), Wim Jonk (1993), Stefan Petterson (1994), Louis van Gaal (1997), Michael van Praag (2003), Bob Haarms (2000), Danny Blind (2007), Daniel Dekker (2022). Een veelzeggend citaat van de genomineerde uit het juryrapport: ‘Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. Het is juist mijn rol ervoor te zorgen dat de twee teams elkaar eerlijk en sportief bestrijden. Hoe beter ik dat doe, hoe beter dat is voor de wedstrijd en het publiek. Dat is mijn uitdaging als sportman en mijn enige drijfveer om scheidsrechter te zijn.’ Tot slot nog een punt uit de rondvraag: ‘Is het waar dat lid nummer 276 Gözübüyük S. zijn contributie voor het seizoen 2021-2022 nog niet heeft voldaan?’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.