Erve Asito

De besturen van de supportersverenigingen Hart voor Heracles en Vak ‘74 hebben aangifte gedaan bij de politie tegen Vaclav Czerny, speler van FC Twente. De Tsjechische voetballer zou zich afgelopen zaterdag in de slotfase van de Twentse derby schuldig hebben gemaakt aan fysiek wangedrag jegens een toeschouwer van de thuisclub, die zich vlak achter de boarding bevond. Het incident is op ESPN en bij Studio Sport al enkele keren herhaald en een woordvoerder van de Almelose fans legt uit waarom zij op basis hiervan tot deze actie zijn overgegaan: ‘Uit de televisiebeelden die we namens Heracles hebben opgevraagd, blijkt duidelijk dat die Tsjech onze achterban heeft geprovoceerd. Onze supporter treft geen blaam, het was de tegenpartij die de confrontatie zocht. We hebben de VAR er nog een paar keer op nagekeken, en die geeft ons 100% gelijk: hij zat fout, het was uitlokking van zijn kant en daarom hebben we de politie ingeschakeld. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat Enschedese superioriteitsgevoel. Als we shit willen, dan kunnen we dat zelf wel, daar hebben we die wijsneuzen van 053 niet voor nodig. Dat hebben we met de kwesties Vloet en Hoogma wel voldoende bewezen, toch?’

De advocaat van de zwart-witten beroept zich ook op het erfrecht van het thuisvoordeel: ‘Dat mag je in deze zin zelfs letterlijk nemen, want niet voor niets is ons motto: Dit is ons huis. Dit is ons erf. Dit is Erve Asito. Dat staat duidelijk met zoveel woorden op reclameborden in het stadion, dus die midvoor van Twente had beter moeten weten voordat hij zijn vuisten liet spreken. Hij is trouwens niet de enige speler die we op de korrel hebben. Ook hun keeper Lars Unnerstall kan een bericht van het OM verwachten. Dat was toch een regelrechte Schwalbe toen hij zogenaamd iets tegen zijn hoofd kreeg? Dat hij daar stond, doet volgens ons niet ter zake, hij had ook ergens anders kunnen gaan staan. En dan zo neervallen, bah, wat een toneelspeler. Nee, we laten niet meer met ons sollen in Almelo. Die lui uit Enschede moeten niet denken dat ze zich hier alles maar kunnen permitteren. Nogmaals: Dit is ons huis. Dit is ons erf. Dit is Erve Asito. Ja, het is een kutnaam, maar het is ónze kutnaam. Je bent een Calimero-pauper of je bent het niet.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.