Ultee

Na de gewonnen wedstrijd van zijn ploeg bij FC Twente, afgelopen zaterdag, kan Fortuna Sittard-trainer Sjors Ultee zich verheugen in een grote belangstelling van Zuid-Europese clubs die een nieuwe trainer zoeken. Dit is onder andere het gevolg van zijn uitspraak op tubantia.nl: ‘We hebben er een Zuid-Europese wedstrijd van gemaakt, waarin alles was geoorloofd om te winnen’. Dat klonk diverse bestuurders van Spaanse en Portugese clubs kennelijk als muziek in de oren (‘música para los oídes’), want hun reacties liegen er niet om. Zo maakte voorzitter Avelino Fernández van het Spaanse Avales, hekkensluiter in La Liga met 28 punten uit 35 wedstrijden en een doelsaldo van 28-60, van zijn hart geen moordkuil: ‘Señor Ultee is de man die we zoeken. Zoveel Schwalbes in één wedstrijd, dat is zelfs hier in Spanje nog nooit vertoond. We komen uit Vitoria-Gasteiz en we zijn trotse Basken, niet voor niets is onze bijnaam El Glorioso en worden we ook wel Los Babazorros genoemd. Ik zeg hem namens al onze fans: Ongi Etorri!’ (Hartelijk welkom in het Baskisch.)

Ook in Portugal is de prestatie van Ultee’s manschappen niet onopgemerkt gebleven. In het glorierijke voetballand, dat toch erkende spelbedervers als Figo en Pepe heeft voortgebracht en op dat gebied dus een reputatie heeft hoog te houden, is Belenenses uit Portugal het lelijke eendje in de Primeira Liga. De cijfers spreken duidelijke taal (32-25, 21-52) en het absolute dieptepunt van dit seizoen was op 27 november vorig jaar, toen het duel tegen Benfica bij de stand 0-7 moest worden stopgezet omdat de thuisploeg nog maar zes veldspelers over had vanwege een corona-uitbraak in de selectie. Voorzitter Rui Pedro Soares is er van overtuigd dat Ultee het tij kan doen keren: ‘Niet iedereen kan een Figo of Pepe zijn, maar wat hij in Enschede met zijn futebol de demolir liet zien, is zelfs in Portugal ongeëvenaard. Bij ons heet elke trainer Mister, Ultee is een Grande Senhor. Wat mij betreft kan hij hier morgen beginnen!’ Uiteraard hebben we de hoofdpersoon zelf ook gevraagd naar zijn reactie op deze loftuitingen, maar hij was toch ook assistent-trainer van FC Twente’s eerste elftal in 2017 en hoe is dat ook alweer afgelopen? ‘Toen zijn we gedegradeerd.’

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.