Vagina Inside

Afgelopen week was het 75 jaar geleden dat Johan Cruyff werd geboren. Van verreweg de meeste herinneringen op de tv kon ik vrijwel geen genoeg krijgen, maar intussen breek ik me ook het hoofd over de vraag hoe het toch komt dat ‘s Nederlands beste voetballer aller tijden zulke stomvervelende ‘vrienden’ had. We hebben ze weer regelmatig langs zien komen: de usual suspects Jack van Gelder en Barbara Barend. Laatstgenoemde is de dochter van Frits, die de laatste dagen natuurlijk weer erg druk was met herdenken van Jan Rot en Hennie Vrienten, die hij allebei kort voor hun overlijden nog uitgebreid en heel persoonlijk gesproken had. Barbara Barend staat bij mij tot nu toe op drie talkshows, waarin ze alledrie de keren vertelde dat ze ooit met Cruyff gevoetbald had, maar dat ze zich dat niet zo goed wist te herinneren, een kwaal waar wel meer Nederlanders last van hebben als ze dat zo uitkomt.

In haar geval denk ik dat het een tot falen gedoemde poging was om te laten zien hoe bescheiden ze was gebleven – wat immers net zo geloofwaardig is als een persconferentie van Sigrid Kaag, of een verhandeling van Dion Graus over #MeToo. En ach, wat zouden we ons eigenlijk nog druk maken over Jack van Gelder. De man is totaal uitgejinekt en figureert tegenwoordig, behalve in het downmoeras van Johnny de Mol, uitsluitend nog in een desolate commercial voor een obscuur gokbedrijf. Mediaklinisch verkeert hij in vegetatieve toestand, hij weet het alleen zelf nog niet. Nee, voor het echte gedoe moesten we bij die andere Johan zijn. Misschien had Talpa gelet op de uitspraken van Derksen de titel van de show moeten veranderen in Vagina Inside. Sommigen vonden het toch al een kutprogramma.

Maar het mocht allemaal niet baten. Roos Schlikker had haar medewerking opgezegd en dan kun je het wel vergeten. Ik denk dat slechts weinig mensen wisten wie Roos Schlikker was als ze niet had meegedaan, vrolijk kirrend om alle foute grappen. Ze is slechts een van de velen die met hun korte lontjes de brandstapel aanstaken. Dan was er nog de afzegging van Koning Toto als adverteerder. Ik weet niet wat schadelijker is: een oude man die een slecht verhaal vertelt (Viagra Inside), of een school gokpiranha’s die mensen met komische tv-spotjes het geld uit de zak kloppen en menigeen met valse beloften aan de bedelstaf hebben gebracht, met alle ellende van dien. En natuurlijk waren er ook weer 100% correcte politici die er van alles van vonden. Laten die alsjeblieft hun gore mond houden, zolang ze het goedkeuren dat de slachtoffers van het toeslagenschandaal nog jaren moeten blijven wachten op hun geld, terwijl de mensen met een spaarrekening wél direct geholpen worden. Nederland kutland.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.