Boerinnen

Zomaar twee citaten uit het recente nieuws: ‘Boerenacties raken onnodige mensen’ en ‘Gedupeerden zijn daar de dupe van’. De taal is niet het enige slachtoffer van de boerenoorlog. En als ik moest kiezen tussen Henk Bleker aan wie je kunt zien dat hij naar stront ruikt, en Caroline van der Plas die naarmate het debat in de Tweede Kamer vorderde steeds meer van haar veestapel de vrije uitloop gaf, tussen de weerwolf van de vampiercultuur en de akela van de kadaverfolklore, dan zou ik het ook niet weten. Maar iemand zal, om in de termen van het onderwerp te blijven, die keutel toch een keer moeten doorslikken. Bovendien: zolang je in dit land nog geen onderwerp van een liefdadigheidsactie met Jan Slagter voor Omroep Max bent, en je jezelf niet pardoes terugvindt naast een beschimmeld ledikant van een tandeloos oud vrouwtje in Opper-Moldavië, met een schurftig hondje en etterende poelepetaten om je heen, dan valt het allemaal nog wel mee.

Ik had dan ook niet zoveel medelijden met de speelsters van het Nederlands voetbalelftal, die we met een gruwelijke marketingterm ‘Leeuwinnen’ moeten noemen, maar dat is na vrijdagavond wel veranderd, vooral vanwege de reacties na de 5-1 tegen Engeland. Immers, uitgerekend in de week waarin bekend werd dat de KNVB de dames evenveel gaat betalen als de heren, toonde de Europese kampioen van 2017 een stuitend amateurisme. Bondscoach Mark Parsons nam de schuld op zich door zijn tactiek als oorzaak aan te wijzen, waardoor er op het middenveld een lege parkeergarage voor de Engelsen ontstond. Maar wat minstens zo verontrustend is, was het gebrek aan conditie in de tweede helft, waardoor Oranje het eenvoudigweg niet meer kon belopen. Al met al lijkt het er op dat de KNVB met deze nieuwe bondscoach geen goede keuze heeft gemaakt. Er moet wat gebeuren om uit de shit te komen en dus zit er maar één ding op: we geven het over aan ex-RTL-nieuwslezer Jan de Hoop. Die heeft nu toch niets om handen. En we geven ze de nieuwe geuzennaam ‘Boerinnen’, met de blozende frisheid van het Zeeuws Meisje en het kloeke charisma van Frau Antje. Er is dus nog, eh... hoop.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.