Jachtakte

Prinses Amalia heeft haar jachtakte gehaald, las ik op Teletekst. Het bericht roept natuurlijk meteen de vraag op wat zo’n meisje met zo’n brevet aan moet – nog even afgezien van de vraag hoe spannend de aanblik van een oversized kroonprinses in zo’n strak safarihansopje moet zijn. Eerder had ze ook al haar jachtdiploma gehaald en vraag me niet naar het verschil tussen beide verworvenheden, maar in beide gevallen heeft ze dit gedaan op aandringen van haar vader, onze koning, en ze is niet van plan om er zomaar een beetje mee te gaan rondknallen, nee: haar akte dient vooral (let op!) ‘ter voorbereiding op het toekomstige beheer van Het Loo in Apeldoorn’. Tuurlijk. Wat ze bedoelt is dat ze met de grote jongens mee mag doen als Willem-Alexander het kroondomein enkele maanden per jaar laat sluiten om er met zijn soort mensen ongestoord op onze kosten te kunnen jagen, terwijl hij godverdomme ook al subsidie ontvangt om het park te kunnen onderhouden.

Verder vermeldt het communiqué van de Rijksvoorliegingsdienst dat ‘voor het behalen van een jachtakte strenge criteria zijn opgesteld’ en dat de aanvraag en de verstrekking via de regionale politie lopen. Gaat u er dus maar van uit dat ze het papiertje van de lokale bromsnor cadeau heeft gekregen, net zoals de rest van haar kostenverslindende familiebedrijf de functies en promoties in het leger als een bonusaanbieding van de Albert Heijn gratis meeneemt, terwijl normale burgers er vier jaar voor in de blubber moeten tijgeren. Voor de vorm heeft ze zeer waarschijnlijk een keer vanaf vijf meter moeten richten op een prooi in de vorm van een niet te missen nijlpaard, waarvoor een of andere Pruisische oud-tante met een adellijke batterij van het formaat ‘Dikke Bertha’ model heeft gestaan, want daar hebben ze er toch te veel van. In jagersjargon heet zulks ‘de stand op peil houden’ en daarmee zijn we beland bij de man die dit schaamteloze gedrag in de knipmessende hofhouding van onze koninklijke familie heeft geïntroduceerd, de heer B. von Lippe-Biesterfeld.

Amalia’s overgrootvader vond het kennelijk zijn roeping om zijn echtgenote, die weliswaar zo gek als een deur was, maar verder geen vlieg kwaad deed, publiekelijk tot op het bot te beledigen door zijn eigen privileges zoals daar zijn het uitpandig rondneuken en het aannemen van steekpenningen tot koninklijke standaard te verheffen. Kijk nog een keer naar het schitterende Lockheed-fragment met Willibrord Frequin op Paleis Soestdijk en u weet onmiddellijk wie van de twee de grootste hufter was, hoewel ze allebei een smoking droegen. Intussen is de Partij voor de Dieren de enige die vragen stelde over het voornemen van de kroonprinses om te gaan jagen. Andere politici hebben we niet gehoord, bang als ze zijn om bij hun oranjegeile achterban als aangeschoten wild te moeten gaan fungeren. We worden geregeerd door laffe hermelijnluizen en daarvoor geldt helaas een jachtverbod.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.