Oh Oh Den Haag

Opvallende vraag van Hugo Borst bij Op1 maandagavond aan een slachtoffer van het toeslagenschandaal: ‘Bij wie voel je onveiliger, bij de hooligans van ADO of bij de ambtenaren van de Belastingdienst?’ Ze liet het antwoord in het midden, maar de teneur was duidelijk: het gespuis zit hoe dan ook in Den Haag. Als je de pech had een verkeerde achternaam te hebben, dan was je aan de beurt bij de racisten van de fiscus. Staatssecretaris Marnix van Rij draaide er niet om heen, wat voor een politicus van CDA-huize op z’n minst opmerkelijk en op z’n hoogst moedig mag worden genoemd. Het paste wel in de sfeer van het weekend, waarin de reputatie van een stad en van een club compleet naar de Filistijnen werd geholpen. ADO was ooit een mooie naam in het Nederlandse voetbal, met hooggewaardeerde coryfeeën als Ernst Happel, Co Adriaanse, Aad Mansveld, Ton Thie, Lex Schoenmaker, Dick Advocaat, culthelden als Sjakie Polak en Stijn Vreven – en Harrie Jekkers, van dat prachtige lied over die ‘mooie stad achter de duinen…’

Maar het werd zondag ineens een heel ander ‘Oh Oh Den Haag’ toen Excelsior de penalty’s beter nam. Ik zal niet snel de blik in de ogen vergeten van de Rotterdamse keeper die zijn ploeggenoten naar de kleedkamer dirigeerde: weg van hier! De spelers konden zich bijtijds in veiligheid brengen en de meute ontvluchten, maar voor hun fans was dat geen optie. Zij werden in het uitvak bestookt en bekogeld met vuurwerk en andere munitie, waarna de veldslag met de ME buiten het stadion werd voortgezet, met alle beschamende en helaas vertrouwde beelden van dien. John van Zweeden, de behangkoning van Den Haag en omstreken, opperde in datzelfde Op1 nog wel dat het raddraaiers en relschoppers van buiten de club waren, maar ze handelden wel in naam van zijn club. Ik stel voor dat ADO een paar jaar geschorst word voor deelname aan de volgende play offs. Maar zeer waarschijnlijk heeft de clubleiding dit met een vooruitziende blik zelf al geregeld door Dirk Kuijt als trainer aan te stellen. Oh Oh Den Haag.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.