Ongehoord

Veel mensen vinden het ongehoord hoe Louis van Gaal tijdens zijn interviews en persconferenties tekeer gaat tegen journalisten die hem niet welgevallig zijn. Zijn confrontaties met Valentijn Driessen en zijn ‘kolommetje’ in De Telegraaf zijn te kinderachtig voor woorden en wat hij met Jeroen Stekelenburg van de NOS flikte (‘Wat zit je nou te lullen?’) kan als een historisch dieptepunt worden gezien. En toch past zijn gedrag exact in de turbulente tijdgeest van nu, waarin het vrije woord ter discussie staat en te pas en te onpas verdedigd dient te worden. Zo stond Arnold Karskens ooit goed bekend als een alom gerespecteerd journalist. Hij was oorlogscorrespondent in El Salvador, Irak en Afghanistan, organiseerde de jacht op gifgasleveranciers als Frans van Anraat en Guus Kouwenhoven, speurde met succes naar Nazi’s en SS’ers onder wie Klaas Carl Faber en Heinrich Boere.

In 2019 was hij één van de initiatiefnemers voor de oprichting van Ongehoord Nederland, een omroep die in zijn woorden ‘een niet-commercieel tegengeluid’ wilde laten klinken naast de NPO. De nieuwe organisatie wierf in minder dan een maand de 50.000 leden die benodigd zijn om voorlopig erkend te worden in het Nederlandse publieke bestel en sinds dit jaar heeft Ongehoord Nederland zendtijd in de middagpauze. Intussen had Karskens kennelijk een klap van de molen gehad en was hij veranderd in een verzuurde complotdenker met een groot wappiegehalte. Het gevolg was dat Ongehoord Nederland een podium verleende aan rechts-extreme hopmannen als Gideon van Meijeren en Filip de Winter. Ik zal u de details besparen, want zoveel aandacht verdienen hun abjecte standpunten niet, maar hun optreden is wel het gevolg van een beslissing door toenmalig omroepminister Arie Slob, die Ongehoord Nederland de zendvergunning verleende.

Nou was dat niet de enige blunder van deze refoclown, die de Heere zij dank voorgoed uit beeld is, maar het gevolg is wel dat de bazen van de NOS zich kennelijk geroepen zien om een van hun eigen leden een boete te geven omdat hun producten hen niet welgevallig zijn. Het is te vergelijken met wat een marktmeester zegt tegen een visboer van wie algemeen bekend is dat hij rotte vis verkoopt: ‘Oké, je mag die gore troep verkopen, maar zodra iemand begint te klagen dat het stinkt, pakken we je aan.’ Ik vind het in democratisch opzicht een ongehoorde schande dat een legale omroep letterlijk moet boeten voor wat er in hun uitzendingen gezegd wordt. Ongehoord Nederland biedt waar voor hun geld aan de mensen die rotte vis blieven. En daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog: Louis van Gaal doet exact hetzelfde.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.