Perversie

Woensdagavond was het de laatste keer dat Frank Snoeks commentaar gaf bij een belangrijk sportevenement, in dit geval de voetbalwedstrijd tussen de B-elftallen van Wales en Nederland. Net als vele anderen had ik hem een mooier afscheid gegund, maar de dingen gaan nu eenmaal zoals ze gaan. Ik las ergens dat hij maar liefst 32 jaar onder ons was, en als ik hem google valt zijn naam al in 1997 als reporter van dienst bij de Elfstedentocht van dat jaar, die werd gewonnen door Henk Angenent, een spruitjeskweker met het charisma van een crematieclown. Het diepte-interview met zijn vrouw in de Playboy, inclusief de bijpassende plaatjes, maakte veel goed en de muffe geur van koffie en cake werd vervangen door een pikant aroma van wijdbeense tuinbouwlucht. Laten we het zo formuleren: Johan Derksen had zijn druipkaars thuis kunnen laten. Maar toen moest het hoogtepunt voor Frank Snoeks nog komen, want dat was natuurlijk de legendarische kreet ‘Timmertje Timmertje, wat ga je doen?’ bij de gouden 1.500 meter van Marianne Timmer in Nagano van 1998. Van alle schaatsbabes die we voor en na haar gekend hebben, was Timmertje Timmertje met afstand de winterkoningin die het ijs het snelste kon doen smelten (met Yvonne van Gennip als goede tweede, maar toen hadden we Heinze Bakker) en Frank Snoeks was haar particuliere dweilmachine.

In dat zelfde jaar, 1998, scoorde Dennis Bergkamp zijn mooiste goal ooit voor Oranje in de kwartfinale van het WK tegen Argentinië. Jack van Gelder barstte op de radio uit in een spontane zaadlozing van mythische omvang, die ons land na de Watersnoodramp van 1953 in vergelijkbare proporties niet meer had meegemaakt, waar Frank Snoeks in de kabbelende beslotenheid van zijn tv-cabine met serene flegmatiek en moderaat volume ‘Naar de halve finale, dat kan niet meer fout’ liet noteren. En dat brengt me bij een van ‘s mans meest mystieke wapenfeiten, het commentaar bij die wonderlijke 1-1 door Robin van Persie in de WK-opening van 2014 tegen Spanje. Het is alleen in de herhaling te horen, en ik heb het voor alle zekerheid diverse keren op YouTube teruggespoeld, maar hij zegt het echt: ‘Per-ver-sie!’ De tv-recensent van De Volkskrant houdt het op ‘Bep-versie’, als een hommage aan die legendarische snoekduik van Bep Bakhuys in 1934. In dat geval is het een freudiaanse verpreking die we hem van harte vergeven. Hoe dan ook, hij zat er bijna twintig jaar langer dan Mark Rutte in het Catshuis en die zijn we nu al meer dan zat. Hij was bijna de beste die we gehad hebben, bijna, want de beste was Theo Reitsma – de enige die bij dat ‘doelpunt’ van Maradona meteen zag dat het de Hand van God was. Dan is Timmertje Timmertje niet ver weg van Ave Maria.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.