Minachting

Vorig weekend was het weer tijd voor de TT van Assen. Nu ben ik geen motorliefhebber (mijn ervaring met aangedreven vervoer op twee wielen beperkt zich tot de Mobylette van mijn oudste zus, met zo’n lullig Tomado-mandje op het voorwiel), maar wat ik zag leek me qua logistiek en infrastructuur prima in orde. Er zaten ruim honderdduizend mensen op de tribunes en die hadden volop geprofiteerd van de prima bereikbaarheid, of je nu met de auto, de motor of de trein kwam. Er waren weer ruim voldoende overnachtingsmogelijkheden in de buurt, met campings en hotels voor elke beurs wat wils. En het circuit lag er mooi bij, ik geloof dat dat ‘uitdagend’ heet. Kortom, de ideale locatie voor de Formule I, in plaats van dat kruip-door-sluip-door-gepruts op dat woonerf in Zandvoort. Wat zegt u? Assen? Dat ligt in Drente, het land van Bartje, turf, jenever en achterdocht. Dat is de provincie en daar wonen de boeren.

Geen enkel misverstand: ik keur zeker niet al hun acties goed. Van mensen en hun gezinnen blijf je af, punt. Maar aan de andere kant mag de politiek ook wel eens de hand in eigen boezem steken. Neem nou zo’n Tjeerd de Groot van D66. De man heeft van 2010 tot 2017 gewerkt bij de dertien grootste zuivelondernemingen van Nederland en daarmee zeer waarschijnlijk een riant pensioen opgebouwd. Als lid van de Tweede Kamer is hij één van de fanatiekste stikstofcowboys in Den Haag. Is het dan heel vreemd dat hij door de boeren als een verrader wordt gezien? En zou het er iets mee te maken kunnen hebben dat de VVD, die een hoofdrol speelt in de vele schandalen die ons land teisteren (aardgaswinning, toeslagen, uithuisplaatsingen) en stelselmatig desinteresse voor zijn burgers toont, nu zijn trekken thuis krijgt?

Wat dat betreft komen de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie inzake de aardgaswinning precies op tijd. Woensdag was Annemarie Jorritsma aan de beurt en, laat ik het zo zeggen: vroeger had de VVD echte vrouwen als Haya van Someren en Freule Wttewaal, die rookten sigaren en lustten Den Uyl rauw bij het ontbijt. Tegenwoordig hebben ze Annemarie-hi-hi Jorritsma, opgebouwd uit bier, dixieland en bitterballen, niet geheel toevallig de core business van haar partij, en nee: ze kon zich niet alles meer herinneren. En het heeft natuurlijk niets met elkaar te maken, maar diezelfde dag werd ex-KLM-topman Pieter Elbers bij zijn afscheid benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau ‘vanwege zijn inzet voor KLM en de Nederlandse luchtvaart’. Mark Rutte zal hem er ongetwijfeld mee hebben gefeliciteerd. Even voor uw beeldvorming: in 2021 leed KLM een operationeel verlies van 227 miljoen euro. Pieter Elbers toucheerde gewoon zijn basissalaris van zes ton, en kreeg hij bij zijn vertrek een bonus van 1,2 miljoen mee. Dat van die desinteresse neem ik terug. Het is minachting. Pure minachting.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.