Rabobank

Grischa Niermann was tussen 2002 en 2012 wielrenner in de ploeg van de Rabobank. In 2013 bekende hij EPO te hebben gebruikt, waarop hij na een half jaar schorsing kon beginnen als ploegleider bij het opleidingsteam van de KNWU. Michael Boogerd en Thomas Dekker gingen als dopingzondaars genadeloos voor de bijl en hadden ook dit jaar weer een lucratieve schnabbel bij de NOS als analist. In 2007 was men bij de Rabobank het hoofdkantoor in Utrecht al in het geel aan het inpakken om de Tourzege van Michael Rasmussen te vieren, toen de ploegleiding hem als valsspeler zelf uit de koers haalde. Rasmussen verdient tegenwoordig een royaal belegde boterham als commentator voor Deense media. Nu wordt vaak beweerd dat wielrennen een roomse sport is. Feit is wel dat de sport zich als instantie door dezelfde karaktertrekken laat leiden als de katholieke kerk: de mate van vergiffenis en eerherstel is bijna oneindig. Wanneer je als pedofiele heeroom met je gore vijfgeboden aan een misdienaar had gezeten, dan kon je altijd nog bisschop van Roermond worden, met het biechtgeheim als aflaat en de ouwel in het gehemelte. (Nu weet u ook weer waarom het begrip dekmantel in de vocabulaire van het rijke Roomsche leven een dubbelzinnige betekenis kent.)

Waarmee overigens vooral niet gezegd wil zijn dat de Rabobank een criminele organisatie is. Dat is ze namelijk niet. Een criminele organisatie als de maffia zorgt immers goed voor de slachtoffers van bedrijfsongevallen. De weduwe van een capo die met een pond lood volgepompt als voer voor de vissen eindigt, kan een prettige pensioenregeling tegemoet zien. Een soortgelijke optie is helaas niet weggelegd voor de boeren die zich door de Rabobank hebben laten verlokken tot wurgcontracten in de vorm van zakelijke leningen. Ja, men kijkt ‘met gemengde gevoelens’ terug op de rol van de bank in de stikstofcrisis en zou ‘met de kennis van nu’ anders hebben gehandeld. Het kwijtschelden van de leningen is echter niet bespreekbaar, omdat dat (let op!) ‘niet mag van Europa’. Gelul: het mag niet van de Rabobank, die in 2021 een netto winst boekte van 3.692 miljoen euro. Een citaat uit het commentaar dat capo di tutti capi Wiebe Draaijer op dit resultaat gaf: ‘Samen met onze klanten willen we de transities versnellen op het gebied van voedsel, klimaat en energie.’ Boeven en boeren, het scheelt maar één letter. Mag u raden wie de boeven zijn.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.