Regenwater

Om de titel in de Premier League te vieren heeft Manchester City door Heineken een speciaal bier laten maken met regenwater dat in het eigen stadion is opgevangen. Het heet ‘Raining Champions’ en gelet op de reputatie van de brouwer zal het ongetwijfeld ook als regenwater ervaren worden, wat ik de supporters van deze nepclub van harte gun. Bijkomend voordeel is dat het wel in de smaak zal vallen bij de eigenaar, sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (51), die als moslim weliswaar geen bier mag drinken (dus wel Heineken), maar ook wel wat met water heeft. Hij tracteerde zichzelf immers op een luxe jacht, getiteld ‘Blue’ dat net zo groot is als het stadion van de club en waarvan alleen het voltanken al 600.000 euro kost. Met een lengte van 160 meter telt het vier dekken vol met entertainment, waaronder een grote openluchtruimte. Als ik een suggestie mag doen voor de benutting hiervan: dit is natuurlijk de ideale locatie voor een ouderwets gezellige steniging volgens de genadeloze wetten van de sharia, waarmee de sjeik als verlicht despoot zijn onderdanen in een ijzeren greep houdt.

Dichterbij ons eigen huis spelen weer heel andere bierproblemen, en wel in de Beugel Bunker, die niet voor niets vernoemd is naar het lokale gerstenat, dat onder de naam Grolsch faam heeft gemaakt. FC Twente verhoogt de prijs van de huisdrank met 50 cent, maar de bekers worden kleiner en gaan van een halve liter naar viertiende. De gemiddelde supporter is daardoor per seizoen 60 euro duurder uit, als we ervan mogen blijven uitgaan dat de bierconsumptie ook in het nieuwe seizoen de hoogste van de hele Eredivisie zal zijn: een trotse 400.000 liter door gemiddeld 25.000 man. Dan ben je dus vier keer periodekampioen. Dat heet, in het jargon: Poar neem’n? En het is nog lang geen Zwarte Cross, waarvoor de koelwagens tussen Enschede en Lichtenvoorde af en aan rijden, maar het zijn wel imposante cijfers.

Ik stel voor dat we deze extra bijdrage beschouwen als een bonus voor het bestuur, dat met de aankoop van Michel Vlap, Michael Sadilek en Joshua Brenet voor in totaal 7,3 miljoen drie geweldige transfers heeft verricht. Zeker als we het vergelijken met de totaal uit de hand gelopen huishouding van die andere Europese nepclub, Paris Saint German. Net als bij Manchester City staat ook hier een knetterrijke Arabier aan het hoofd, ene Nasser Al-Khelaïfi, met een geschat vermogen van 10 miljard dollar. Geld speelt geen rol, en dat blijkt wel uit het feit dat niet alleen Georgino Wijnaldum, maar nog acht andere selectiespelers niet mee hoeven naar het trainingskamp in Japan: Mauro Icardi, Layvin Kurzawa, Julian Draxler, Ander Herrera, Éric Junior Dina Ebimbe, Sergio Rico, Idrissa Gueye en Abdou Diallo. Gezamenlijke transferwaarde: 112 miljoen. Je zult als supporter van dat zootje getuige zijn van die bizarre kapitaalvernietiging, en dan ook nog Heineken moeten drinken.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.