LDAV

John de Mol ligt zwaar onder vuur van de politiek correcte smaakgestapo, onder aanvoering van Angela de Jong, die met haar dreunende naaldhakken een ware guerilla op de man geopend heeft. Nu ben ik wat pulp-tv betreft geen ervaringsdeskundige, en dat wilde ik eigenlijk graag zo laten, maar ik heb wel begrepen dat het onder anderen om Peter Gillis gaat, naar verluidt een proleet van het zuiverste water. Niet alleen verhuurt hij kakkerlakken met vakantiebungalows (vaak is het andersom), maar hij schijnt ook zijn vrouw onheus bejegend te hebben in de vorm van een gezichtsverbouwing. En nu gaan er stemmen op om het programma met hem van de buis te halen. Mister Talpa kijkt wel uit. Hij heeft ook al zijn kijkcijferkanon The Voice Of Holland moeten skippen, hoewel nog niet een van de met veel tamtam beschuldigden officieel bericht van het OM heeft gehad.

Hij weet als geen ander wat het volk wil: ranzige rauwkost gelardeerd met pittige hapjes over de geestvermogens van de Meilandjes, het pijpetuitje van Katja Schuurman en de neukertjes van André Hazes jr. Als we alle misbaksels van wansmaak en weerzin uit de tv-gidsen zouden scheuren, zaten we met z’n allen naar TV Flevoland te kijken en of dat nou zo’n spannend vooruitzicht is. Bovendien is hij er multimiljardair mee geworden, dus moet hij wel iets goed gedaan hebben. Het is precies zoals Ruud Hendriks, een van zijn kompanen van het eerste uur, altijd zei: ‘Als ze bloemkolen willen, dan krijgen ze bloemkolen.’ En toch is dat nog verre te prefereren boven wat de zogenaamde zelfbenoemde elite met het gemene plebs voor heeft in de categorie ‘slikken of stikken’. Dat is Haagse bluf in een saus van kak op een bedje van lucht.

Het is van een adembenemende arrogantie waarmee de bevolking het mes op de keel wordt gezet. Keizer Caligula nam tenminste nog zijn paard mee naar de Senaat en Julius Caesar liet het gaius in het Colosseum beslissen. Rutte en zijn veertig rovers zijn te laf om met de mensen te overleggen en confisceren een hotel in Albergen om de Anschluss met migranten te faciliteren. Niet in Blaricum, niet in Wassenaar, en ook niet in Rozendaal, nee: in Albergen, want daar hebb’n die domme boer’n toch geen reet te vertell’n. Ze hebben geen flauw idee van wat ze zo’n gemeenschap aandoen. Ze weten wel meer niet bij de LDAV (Laat De Armoe Verrekken). Oh ja, echt waar, hebben mensen moeite om rond te komen? Wat een losers, zeg. Marie Antoinette zei tijdens de Franse Revolutie, toen ze hoorde dat haar onderdanen geen brood hadden om te eten (en je hoort de echo van Madame Kaag): ‘Dan eten ze toch cake!’ Zij eindigde onder de guillotine, en zo ver zal het hier niet komen, maar het gepeupel is zo langzamerhand wel weer eens toe aan een mariakaakje.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.