Pamper Divisie

Geld speelt geen rol in de top van het internationale voetbal. Manchester United kocht in 2019 verdediger Harry Maguire voor 88 miljoen euro. Dat was destijds een record, maar Harry Maguire heeft voor een voetballer een nogal vervelend probleem: hij kan niet heel goed voetballen. Toch verdient hij een godsvermogen, net zoals vrijwel al zijn collega’s zoveel geld binnenharken dat ze soms van gekkigheid niet weten wat ze daarmee moeten doen (zie Quincy Promess, Mo Ihattaren, David Mendes da Silva). Ze trainen een paar uur per dag, maar echt moe worden ze daar niet van, want het moet natuurlijk niet te gek worden. De gevolgen zijn zichtbaar: veel spelers zijn tegen het eind van de wedstrijd nu al niet meer vooruit te branden, terwijl het seizoen nog maar net begonnen is en ze een hele zomer hadden kunnen werken aan hun conditie. Maar nee, de vakantie wordt door veel profvoetballers vooral gebruikt om in exotische oorden glossy selfies op de jetski te maken voor hun Instagram-account. Shinen met je Rolex, dat is het parool.

En nu krijgen de prinsjes ook nog steun van de KNVB: PSV, FC Twente en AZ mochten hun wedstrijden van 20 en 21 augustus uitstellen om uit te kunnen rusten voor hun Europese return. Wilt u weten wat ik daar van vind? Ik vind dat een grote schande voor het aanzien van ons voetbal, en een enorme afgang tegenover vrijwel alle andere sporten. Veel mensen zullen zeggen dat je het misschien niet mag vergelijken, maar ik zou eigenlijk niet weten waarom, dus doe ik het toch: Femke Bol loopt in vier dagen naar drie gouden medailles, die kan in haar levensonderhoud voorzien dankzij een bijdrage van het NOC*NSF, en dan zouden profvoetballers met het salaris van vijfmaal een minister-president geen twee wedstrijden in vier dagen kunnen spelen?

Of het geholpen heeft? Nou nee, niet echt. PSV verloor van zijn eigen supporters, die de coach van de tegenpartij met hun schandalige gedrag van gratis doping voorzagen, en van zijn coach, die geen plan B had toen Luuk de Jong wegviel. AZ had niets te vrezen van een Portugees campingelftal. En FC Twente liep zich stuk op elf Italiaanse treitercowboys, die de neonazi’s van Lazio gewend zijn en dus niet bang werden van een uitnodiging door de harde kern om bij balbezit uitgescholden (!) te worden. Al met al is de vraag dan ook gerechtvaardigd wie deze dwaze dweilpauze verzonnen heeft. Als het initiatief van de KNVB komt, dan zijn ze daar geen knip voor de neus waard. Laat ze daar niet zo’n grote broek aantrekken, met hun overdreven aandacht voor de UEFA-coëfficiënt (nog meer geld naar de clubs), als een luier volstaat: we hebben hier namelijk te maken met een Pamper Divisie.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.