Rugdekking

Je kunt tegenwoordig geen voetbalsite openslaan of de adembenemende goklucht walmt je tegemoet. Op vi.nl staat bij elke wedstrijd een overzicht van wat je kunt winnen (of verliezen, maar dat zeggen ze er natuurlijk niet bij) via Unibet, dat met Ajax een enorme sponsordeal heeft afgesloten. AZ speelt met het logo van Kansino, ADO Den Haag heeft zijn stadion vernoemd naar Bingoal, bekende (ex-)spelers als Tommie Beugelsdijk en Dirk Kuijt zijn al ontmaskerd als thuisspelers en de infantiele reclame met Wesley Sneijder en Andy van der Meyde is godzijdank stopgezet, maar de valse echo dreunt nog na. Het voetbal heeft zich met huid en haar verkocht aan de duivels van de blackjack en de demonen van de joystick, als een wanhopige stoephoer op zoek naar een gewillige straatpooier. Voor geld is alles te koop, zelfs de goede naam en het zuivere geweten van een vooraanstaand voetbalbolwerk als FC Twente.

Sinds het ontstaan in 1965 ben ik onvoorwaardelijk fan van onze fusieclub en met mij vele tienduizenden trotse Tukkers, in goede en in slechte tijden. We hebben de roetzwarte schande overleefd van de wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden (Feyenoord uit, 14 mei 2000), we zijn ontsnapt aan de klauwen van Joop Munsterman en Aldo van der Zwan met hun megalomane kamikaze en de terechte degradatie in 2018 is manmoedig geslikt als een duur lesje verdiende nederigheid. FC Twente is terug, sterker dan ooit, het stadion zit weer vol. Ik heb het trio Van der Knaap, Jans en Streuer qua normen en waarden hoog zitten en ik hoop echt dat zij hier part noch deel aan hebben, maar toch: dan krijg je een mail met de aanhef ‘Een echte Koning speelt verantwoord. Daarom introduceren TOTO en FC Twente het programma TOTO Rugdekking. Een nieuw initiatief om meespelen bij TOTO leuk te houden en de risico's van gokken bespreekbaar te maken.’

Wat volgt is een gelikt en obligaat marketingverhaal over open deuren als: bepaal je spellimiet, probeer je verlies niet terug te winnen en betaal regelmatig je eigen saldo uit. Dan moet er natuurlijk wel wat op staan, en dat is ‘t ‘m nou juist: verreweg de meeste gokkers verspelen veel, zo niet alles. U weet het, ik weet, TOTO weet het, FC Twente weet het. En toch probeert onze favoriete voetbalclub zijn supporters met quasi-sociale blablababbel en pseudo-popie prietpraatjes te verleiden om een gokje te wagen. Het lijkt allemaal heel nobel en plausibel, maar in feite is dat hele kutprogramma een even deftig als doorzichtig alibi om gemakkelijke slachtoffers hun zuurverdiende centjes af te troggelen. Mijn welgemeende advies aan FC Twente: schop die ellendige tollenaars met hun armzalige zilverlingen je tempel uit, maak van de Beugel Bunker een gokvrije veste. Gokken is niet ‘leuk’, het kan niet ‘verantwoord’ en de risico’s zijn niet ‘bespreekbaar’.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.