Wezep Youth

Na enkele jaren de Veluwe vanuit het kuise Ermelo verkend te hebben, staken we deze vakantie de IJssel over om de andere kant van dit ongerepte reservaat te ontdekken. En het moet gezegd: met het Beekhuizer Zand en het Leuvenumse Bos is helemaal niks mis, maar de Posbank en het Leusveld scoorden toch net iets hoger op onze ervaringsladder. Voorts kan ik u tot ons en ongetwijfeld ook uw genoegen melden dat de aardbeivlinder, de bruine vuurvlinder en de bosparelmoervlinder, ondanks de zinderende hitte en de schroeiende droogte, zich hebben ontpopt van hun bedreigde status. Daar staat dan helaas wel weer tegenover dat de moeflon het moeilijk heeft en eigenlijk slechts twee opties kent, mits ze niet voortijdig worden afgeknald door onze koning en diens vrindjes van Minerva en McKinsey: ofwel eindigen als stoofpotje op het wildmenu voor de homo consumens, ofwel vermalen te worden tussen de kauwende kaken van de canis lupus.

En dan is er nóg een populatie op de Veluwe, die onze aandacht verdient en opeist: de Wezep Youth. Jawel, u leest het goed: de Wezep Youth. Dit is de harde kern van voetbalclub WHC, waarvan de voorzitter de oefenwedstrijd tegen Nunspeet heeft afgelast omdat hij de veiligheid van de supporters niet kan garanderen. Sinds de verloren promotiefinale tegen de provinciale rivaal, eind vorig seizoen, zijn over en weer dreigementen geuit en afspraken voor knokpartijen gemaakt. En dat allemaal in Wezep, de vrome nederzetting die volgens de aloude tradities van de mannenbroeders (Handelingen, 2:37) wordt bestuurd door drie wethouders van CDA, CU en SGP.

Behalve met opstandige boeren, die tenminste nog een boodschap hebben, krijgen zij dus ook te maken met rebellerende jongeren, volgens de voorzitter een fanatieke groep van zo’n veertig jongens tussen de vijftien en twintig jaar. Wacht even: veertig jongens tussen de vijftien en twintig jaar. De dominee en de ouderlingen hebben ze kennelijk niet in de hand en dus dient zwaarder geschut ingezet te worden. Ik denk hierbij aan militair ingrijpen, aangezien het er in de directe omgeving letterlijk legergroen ziet van de kazernes, de garnizoenen en de schietterreinen. Dit moet stoppen, Wezep Youth is een niet te onderschatten poel des bederfs en bron van vandalisme en losbandigheid, niet te harden in deze oase van rust, reinheid en regelmaat. Geen trekkers, maar tanks. Het moet maar eens afgelopen met die nieuwerwetse onzin, er is in dit land al genoeg naar de knoppen gegaan. Wij zullen handhaven. Wezep Youth de wereld oet!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.