Chopin

Tijdens de Europese top over de meerjarenbegroting in februari 2020 liet Mark Rutte duidelijk blijken dat hij niet van plan was te onderhandelen. Om zijn weigering te onderstrepen zwaaide hij breed grijnzend met een biografie van Frédéric Chopin, die hij ging lezen om de tijd door te komen. Misschien kan hij bij een volgende gelegenheid in Straatsburg of Brussel (het mag een paar cent kosten met al die milieuverwoestende verhuizingen) een folder van Artsen Zonder Grenzen meenemen om te lezen wat deze organisatie doet onder mensonterende omstandigheden in Haïti, Bangladesh en Ter Apel, waar de bewoners kunnen kiezen tussen ofwel de nacht buiten doorbrengen ofwel verzuipen in een poel van poep, pies, drek en schurft. Intussen wordt er met man en macht gewerkt om van dit heilloze oord een soort Theresienstadt te maken, waarmee we wel wat laat zijn omdat we ons eerst bezig moesten houden met de opbouw van Lowlands, Pinkpop en Zandvoort, wat qua commercie en exposure natuurlijk een stuk interessanter is dan een fatsoenlijk onderkomen te fiksen voor die ellendige sloebers, lees: gelukzoekers.

Vergis u overigens niet in de fysieke conditie van onze regeerders. Het overleg met de sociale partners over de bestrijding van de armoede duurde tot liefst half zes in de ochtend. Ach ja, het zal wel. Het is een oude truc uit de gouden dagen van Wiegel en Van Agt, die het smachtende journaille lekker lang lieten antichambreren terwijl ze bij de open haard in het Catshuis gezellig nog een mooie Tempranillo ontkurkten. Dat waren nog eens tijden, vooral vergeleken met wat we nu om ons heen hebben aan een armzalig stel horlepiepers: het Spookslot van de Efteling mag dan gesloten zijn, er blijven ruim voldoende laven vol lariekoek en leutertaart over om ons in totale verwondering aan te vergapen, zoals Rob Jetten, die de Algemene Beschouwingen laat schieten (dikke vinger 1) omdat hij met het vliegtuig (dikke vinger 2) naar een belangrijke klimaatconferentie moet (dikke vinger 3), Jesse Klaver die durft te beweren dat de migranten dit land hebben opgebouwd en Sophietje Hermans die, ja wat doet die eigenlijk? Ik krijg steeds meer last van het onzalige idee dat ze vermomd als Marc-Marie Huijbregts het volk elke avond in een andere talkshow toespreekt. Het is allemaal van het belabberde niveau à la Rutte-bijbal Jort Kelder, die een terechte tirade van Huub Stapel bij Op1 over de schaamteloze vaandelvlucht door Cora van Nieuwenhuizen afkapt met ‘Het moet wel gezellig blijven’. De boven ons gestelden lijken verdacht veel op ADO-trainer Dirk Kuijt, die na de zoveelste nederlaag niets anders weet te verzinnen dan: ‘We zijn een belangrijk aspect van het voetballen vergeten, namelijk het voetballen.’ Vervang voetballen door regeren, en je ziet het beeld voor je van een docent Nederlands die aan een dyslectische leerling vraagt hoe je dyslexie schrijft.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.